Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.08.2018 г.

За да берем продължително време краставици от градината

Важно за фермера
За да берем продължително време краставици от градината

sinor

Здравите и силни растения при краставиците плододават по-продължително. Но често се случва още в началото на август храстите да започнат да съхнат и да прекратят полдодаването. Ако обаче се вземат своевременни мерки, е възможно да се удължи не само животът на краставиците, но и пълноценното им плодоносене.

Затова е нужно да се знаят някои тънкости, които могат да ни помогнат да събираме реколта през септември, а даже и октомври.

1. Да се обират всички плодове, които са завършили своето развитие. Краставиците не бива да се остават да съзряват на храстите, защото това драстично намалява образуването на нови завръзи и зелена маса, а заедно с това намалява живота на растенията. Краставиците трябва да се събират постоянно.

2. През август, когато температурата на въздуха започва да намалява, корените на краставиците започват да извличат по-малко хранителни вещества от почвата – ако температурата се понижи само с 1 градус, абсобционният капацитет се понижава с цели 15%. Много правилно е, щом намалява физиологичната активност на кореновата система, да се занижи кореновото подхранване два, а даже и три пъти. За сметка на това трябва да се активира листното подхранване на растенията, като се използват комплексни торове.

Подходящи за листно подхранване са: Биопопон, Кристалон, Хортигроу, Панамин Агро и др.

3. Ако почвата под растенията е силно уплътнена, трябва да се направи повърхностно разрохкване, но много внимателно, за да не се наранят корените, които са много повърхностни. След това е необходимо да се покрие с торф, стърготини, хумус или друг мулчиращ слой, който ще предпазва корените от нощното захлаждане, а заедно с това ще продължава да ги защитава от прегряване.

4. Разликите в дневните и нощните температури, а заедно с това и росата, която се появява при дъждовно лято, допринасят за бързо развитие на болести. Когато растенията се разболеят, това значително съкращава живота им, така че е много важно да се предприемат превантивни защитни мерки.

5. Независимо от приближаването на есента, необходимо е да се стимулира развитието на нови издънки, листа и завръзи. Трябва да продължи отстраняването на всички пожълтели листа, както и на тези, които се намират под плодоносната зона на растенията, които нямат нужда от тях, но отнемат хранителни вещества.

6. Ако за плододаването на краставиците са необходими опрашители – трябва да се помисли за привличането на такива. Това става чрез опръскване на растенията с меден или захарен разтвор ( 50-100 гр захар на литър вода), като процедурата е повтаря през 3-4 дни. Благоприятно е и засаждането в близост или между редовете на подходящи растения – магданоз, латинка, градинска мента, хризантема, фацелия и др.

7. Когато е възможно, може да се използва полиетиленово фолио, което ще предпази краставиците от дъждовете и неблагоприятните условия и значително ще удължи живота им.

8. Ефективно подмладяване на храстите. Това се постига, като основата на храста се изтегля, полага се на земята и се покрива с влажна пръст. Новите корени, които се появяват бързо, започват активно да подхранват растенията и да стимулират израстването на нова листна маса, ускоряват фотосинтезата, а заедно с това и реколтата.

9. Много ефективно е и поетапното засаждане на краставиците. Когато няма достатъчно място, между старите растения се садят нови, които ще започнат да плододават много по-късно. Освен това и различните сортове имат различни срокове и продължителност на плододаване, които трябва да бъдат съобразени. Партенокарпните, самоопрашващи се хибриди са за предпочитане за по-късно отглеждане на краставици, защото не се нуждаят от опрашители.

За да берем продължително време краставици от градината
76248
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Съвети към градинаря
Нематоди по оранжерийните краставици
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини