Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.09.2023 г.

Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват

Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват

sinor.bg

Септември настъпва не само с валежи, но и със значително понижаване на температурите. Краставиците са влаголюбива, но и топлолюбива култура, а подобни резки колебания предизвикват извънредни ситуации в градината. Пожълтяването на краставиците е едно от тях, а трябва да са все още зелени, силни и да плододават добре.

На какво се дължи преждевременно стареене на краставиците?

Обикновено стареене се наблюдава към края на сезона, когато зелените плодове постепенно (с узряване на семената) започват да пожълтяват, но това в никакъв случай не става изведнъж, а е естествен процес на съзряване.

Една от честите причини за преждевременното стареене на краставиците е обилната влага, при което почвата няма време да абсорбира водата и се получава заблатяване. Такава картина е показателна не само при отглеждане на открито, но и в оранжерийни условия – особено при лоша вентилация. Като цяло слънчевата светлина и влагата трудно се контролират при резки промени на атмосферните условия. В горещите дни относителната влажност намалява, дори ако количеството вода остава постоянно, а в хладните се увеличава, което води до образуване на конденз. Почвата също остава пренаситена с влага.

В резултат на преовлажняването малките всмукателни корени започват да се задушават, а усвояването на хранителните вещества се преустановява, независимо, че са налични в почвата. При подобна извънредна ситуация плодовете и цялата надземна част на краставиците започват да изсветляват, бързо пожълтяват, сигнализирайки за възможна преждевременна гибел на растенията. Превантивна мярка е редовното разрохкване на почвата след поливане.

Ако почвата е напоена с вода, тогава спираме поливането, докато горният слой (3-5 см) изсъхне напълно. За експресно решение на проблема растенията трябва да се подхранят листно, за да се осигурят хранителните вещества, от които се нуждаят на този етап, но не могат да усвояват чрез кореновата система..

Влажната среда е идеално място за развитие на патогени. Петнистото мозаечно пожълтяване на листата, както и на плодовете може да се дължи на вируса на краставичната мозайка. Това е нелечимо заболяване, което най-често се пренася от листните въшки. Невъзможно е да спасим вече заразените растения. Наложителното решение е незабавно изскубване и отстраняване на всички краставични храсти, показващи признаци на заболяването. Те трябва да се изгарят или изнасят на безопасно място.

Изсъхването на листата и появата на оранжеви или жълти плодове се дължи на заболяване, известно като бактериално увяхване. Вредните бактерии, които се разпространяват активно от вредители се размножават вътре в растенията и запушват съдовата тъкан, което води до увяхване на стъблата,  и пожълтяване на плодовете, а впоследствие и до изсъхването им.

Понякога листата пожълтяват преждевременно поради недостиг на хранителни вещества. Хлоротичните листа трябва да се отстранят, а растенията да се подхранят с комплексен NPK тор (примерно NPK – 15-15-15). Количествата са по указание на производителя.

Важно е достигналите техническа зрелост краставици да се прибират редовно. Презрелите плодове губят зеления си цвят, дължащ се на хлорофила, започват да избледняват и пожълтяват. Тези краставици губят не само външния си вид, но и започват да горчат, а това се дължи на естественото им развитие.

Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
16638
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Практика
Кога и как да почистваме листата на доматите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини