Начало » Новини » Коментари
03.08.2018 г.

Оранжерийни производители с призив към Порожанов - експертите ви подвеждат с лъжлива информация

Протест
Оранжерийни производители с призив към Порожанов - експертите ви подвеждат с лъжлива информация

sinor

Производителите на оранжерийна продукция изразяват остър протест срещу проекта, по който браншът ще бъде подпомагат по линия на обвързаната подкрепа от 2019 година. С отворено писмо до земеделския министър Румен Порожанов и копие до премиера Бойко Борисов, ръководствата на парламента и земеделската комисия на Народното събрание, омбудсмана и др., от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция настояват за преразглеждане на българското предложение, което е било депозирано за одобрение от Европейската комисия на 1 август.

Браншът е против намалението на бюджета за Схема 9 за обвързано подпомагане за оранжерийните зеленчуци от 7 878 017 лв. на 6 657 572 лв.

Като изразяват абсолютното си недоумение и несъгласие с така предложения за нотификация бюджет, представителите на бранша смятат, че „това намаление не почива на ясни критерии и на принципна основа особено при положение, че във всички разговори с нас до този момент, заместник-министър Вергиния Кръстева ни уверяваше, че промени в бюджета за оранжерийно производство няма да има“.

„Така намалената субсидия ще влоши още повече тежкото състояние на бранша и за пореден път се убеждаваме в това, че Министерството на земеделието, храните и горите не спазва дадените по време на работни групи обещания, което абсолютно навява на мисълта, че там основна роля имат скритото влияние или субективната предопределеност“, се посочва в писмото. Като се добавя, че никога до този момент по време на работните групи не е обсъждан вариант с разделянето за зеленчукопроизводството на 5 схеми и отделянето на ресурс от схемата за подпомагане на оранжерийните зеленчуци за сметка на друга.

„Особено притеснителен е фактът, че зеленчукови култури като морковите, главестото зеле, дините и пъпешите, които са с пъти по-ниски разходи, имат същия бюджет като оранжерийните производители“.

Особено голяма въпросителна за оранжерийните фермери носи решението на агроведомството „за културите картофи, лук и чесън да се определи бюджет, надхвърлящ с 50 % общия бюджет за зеленчукопроизводство и още по-странно - защо не е прието предложението на самите картофопроизводители.

Директно обръщайки се към министъра, ръководството на асоциацията посочва

„Уважаеми г-н Порожанов,

Не можем да приемем факта, че „експертите“ от МЗХГ, Ви подвеждат чрез лъжлива и манипулирана информация, която Ви предоставят, като по този начин Вие няма как да вземете правилните решения. По технологичните карти в Приложение 1- Технологична карта на МЗХГ, с които работят „експертите“ от МЗХГ, средните разходи за страната за отглеждане на оранжерийните зеленчуци са само в сферата на фантастиката и едно добро пожелание за производителите, но не почиват на никаква логика и истинност.

Не можем да приемем факта, че Вашите „експерти“ не са си направили и труда да оптимизират тези карти, а това би станало изключително лесно – с едно телефонно позвъняване или чрез един имейл до Селскостопанска Академия – София, която разработи през 2016 г. по-актуални технологични карти със Заповед № РД07-84 от 29.06.2016 г. на Председателя на ССА. За улеснение на Вашите „експерти“ и за да подпомогнем вземането на обосновано решение, за което да няма съмнение,ние Ви изпращаме в Приложение 2, разработените от учените в ССА карти.

Промените, които ние предложихме, целяха достигането на средствата до възможно най-широк кръг от производители. Няма съмнение и в това, че не всички оранжерии в страната използват отопление, но за тази цел ние предложихме и се прие през 2016 г. диференцираното плащане на субсидията. Тя е между 3 и 5 % от разходите за производство.

Видно е, че анализите,които са Ви предоставени от „експертите“ в МЗХГ и твърденията в тях, че оранжерийните производители получават от 30 до 50 % от разходите за производство на продукцията, са абсолютно неверни и целят облагодетелстването на определени задкулисни интереси и вземане на решения на база манипулираща Ви информация. За жалост заради такива похвати страдат реалните производители на селскостопанска продукция в Република България."

В тази връзка от Българска Асоциация на Производителите на Оранжерийна Продукция настояват за нзабавна среща с министъра, на която да обсъдят създалата се ситуация.

Те настояват още за преразглеждане на размера на средствата по схема 9 за оранжерийни зеленчуци изпратени за нотификация.

Настояват още за прецизиране на технологичните карти за оранжерийните култури в съответствие с реалните резултати, справка ;

Браншовиците поставят още едно искане – да бъдат уволнени „експертите“, предоставили Ви подвеждаща информация и директора на Дирекция „Директни плащания“.

В случай, че исканията не бъдат удовлетворени, производителите ще насрочат протести, се посочва в отвореното писмо, подписано от Йордан Кръстанов.

Оранжерийни производители с призив към Порожанов - експертите ви подвеждат с лъжлива информация
25125
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Фонд „Земеделие”
Пуснати са 2,6 млн. лева на производителите на оранжерийни зеленчуци по de minimis
Производителите на оранжерийна продукция също настояват за извънредна среща с президента и премиера
Държавна политика
Румъния ще отпуска по 3 хил. евро годишно на производител на оранжерийни домати
Изложения
Холандски млечни ферми и лидери в оранжерийното производство се представят на АГРА 2015
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини