Начало » Важно за фермера » Пчеларство
02.08.2018 г.

Цветно–нектарен конвейр

Да изчезнат периодите без паша на пчелите
Цветно–нектарен конвейр

Високи, постоянни и качествени добиви от пчелните семейства могат да бъдат осигурени само при наличието на цъфтящи растения през вегетационния сезон. Тогава за пчелите има достатъчно паша и съответно постоянен медобер.

През активния сезон пчелите облитат диворастящи видове в горите, ливадите и насажденията. Пчелната паша от дивите видове не е достатъчна. Насочването на пчелите към специални посеви или насаждения също не е окончателно решение. Интензификацията на производството става при наличието на поетапно цъфтяща растителност. Разнообразяването на видовете и увеличаването на площите на селскостопанските култури, които са медоносни, е начален етап при създаването на своеобразен цветно-нектарен конвейр. Стремежът на стопаните е да изчезнат периодите без паша или поне тяхната продължителност да бъде скъсена.

Разширяването на хранителната база за пчелите е възможна чрез засяването на бобово-фацелиеви, бобово-синапови, царевично-фацелиеви, царевично-комунигови и други фуражни смески. При това в младо състояние фацелията е годна и за животните. При окосяване на фацелията във фаза бутонизация окосената маса е годна като зелена храна, изсушена като сено или силажирана с други растения, които са богати на захар (царевица, слънчоглед, фуражна ръж).

От спящите пъпки по стъблата на фацелията, останали след коситбата, се развиват 2 – 3 нови стъбла, които цъфтят след около 20 дни при липса на косене. Това дава възможност при поетапно засяване на фацелия през февруари, март, април и май в зависимост от почвено-климатичните условия пчелната паша да бъде осигурена през август, а при поливни условия и по-късно.

Поетапното засяване на слънчоглед също влиза в схемата за осигуряване на цветния конвейр. Слънчогледът е подходящ и като втора култура самостоятелно или в смесен посев с царевица. Така за пчелите ще има паша през втората половина на август, септември, а при подходящи метеорологични условия и началото на октомври.

Семепроизводствените участъци от еспарзета, детелина, люцерна и др. допринасят съществено за подобряването на пчелната паша. Разширяването на площите с посочените видове и докарването на пчелните семейства непосредствено до тях осигурява опрашването и събирането на нектар. Без достатъчно пчелно опрашване добивите от семена на посочените видове спадат. Последователното косене на растенията може да осигури пчелната паша до началото на есента.

Горскоплодните видове дива ябълка (киселица), дива череша, дрян и др. подсилват пчелната паша и дават храна за някои горските животни. Това трябва да бъде взето предвид в лесовъдните стопанства.

При озеленяването на населените места предимство може да бъде дадено на медоносната растителност. Подходящи са асклепиасът, канадската златна пръчица и др. Подходящи дървесни видове са бялата акация, софората и др.  

Друго мероприятие за подобряване на пчелната паша са: практикуване на подвижно пчеларство. От местата за ранна пролетна паша, където цъфтят леска, минзухар, подбел, синчец и др., кошерите могат да бъдат откарани до акация и липа. После идва ред на ливадите. Блатоприятни са полупланинските и планинските райони. Съществуващата пътна мрежа в страната дава такава възможност.

Доц. д-р Нонка Бакърджиева

Цветно–нектарен конвейр
31649
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини