Начало » Новини » Коментари
13.07.2018 г.

НОКА: От 10 години липсват политики в овцевъдството, искаме оставката на зам. министър Цветан Димитров

Протести
НОКА: От 10 години липсват политики в овцевъдството, искаме оставката на зам. министър Цветан Димитров

sinor

От десет години заместник министърът на земеделието Цветан Димитров, който пряко отговаря за животновъдството, не е допринесъл с нищо за подкрепата на овцевъдството в страната и с тези мотиви от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация настояват за неговата оставка. Въпреки че продукцията от овцевъдството е дефицитна в ЕС и за при нея не се налагат ограничения, за последните години браншът е най-слабо подкрепен, затова от 11 часа днес край Арбанаси животновъдите готвят протести, като заплашват дори да блокират пътя за Варна. Това съобщиха пред Нова телевизия двама от съпредседателите на организацията Симеон Караколев и Янка Попова.

Попова отправи апел към земеделския министър за по-високи обезщетения за бранша по линия на схемата „де минимис“, тъй като браншът остава сред най-изоставащите. Самият министър обясни в телевизионното студио, че по линия на „де минимис“ бюджетът е твърде ограничен. За всички отрасли през 2018 г. са заделени 15 млн. лв., което означава, че с оставащия ресурс максимумът като помощ за едно животно е 5 лева.

След преизчисления управителният съвет на фонд „Земеделие“ е осигурил допълнителен ресурс, така че в крайна сметка животновъдите ще получат по 7 вместо по 5 лева за животно, посочи още Порожанов.

Вторият голям проблем, предизвикал днешните протести, са исканите от животновъдите обезщетения за пропуснати ползи от прилагането на член 23 на наредба 3, който беше отхвърлен от Върховния административен съд. Според този текст се въвеждаха изисквания, задължаващи фермерите да предават по 70 литра мляко на ден за преработка от мандрите.

Съдът отхвърли това изискване, в резултат на което стопаните настояват държавата да ги компенсира за щетите от действието на този норматив, прокаран отново със съдействието на зам. министър Димитров.

Земеделският министър Румен Порожанов определи като „озадачаващо“ това решение на ВАС, но поясни, че член 23 ще бъде изменен, така че през есента стопаните да могат да получат подпомагането си по обвързана подкрепа за 2018 г.

Порожанов отхвърли и упрека, отправен от НОКА, по повод отпуснатите от зам. министър Цветан Димитров над 51 хиляди лева за организиране на животновъдно изложение на съветника на министъра Бойко Синапов (членуващ в друга животновъдна организация), което според тях е конфликт на интереси.

Румен Порожанов обясни, че министерството отпуска еднаква помощ на всички браншови организации, организирали подобни изложения. Той припомни, че през минали години НОКА е получавала до 80 хиляди лева, а тази година 40 хиляди лева за изложението, провеждано над Петропавловската крепост. В тази връзка той отрече да има конфликт на интереси.

Животновъдите обаче предупредиха, че в сряда ще продължат с протести пред Министерския съвет в София, ако исканията им не бъдат изпълнени. Те настояват ставката по „де минимис“ да бъде 20 лева за животно. Браншът иска и достойна подкрепа за колегите им в Югоизточна България, засегнати от чумата по овцете и козите.

НОКА: От 10 години липсват политики в овцевъдството, искаме оставката на зам. министър Цветан Димитров
22690
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
ЮЗДП
Директор в горите е наказан заради спиране на пешеходна пътека
Консултативен съвет за плодове и зеленчуци
Обмисля се затвор за вноса на нелегални препарати за растителна защита
След открита незаконна сеч в обекти за дърводобив на фирми с редовни позволителни
Наказаха четирима горски за пропуски в опазването на поверените им участъци
Резултати от контрола
Порожанов: Спират плащанията на собственика на конете от Осогово, докато приключат проверките
Как да накараме доматите да зреят по-бързо
Решения на Министерския съвет
Правителството предлага тежки наказания за кражба на фирми
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини