Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.08.2017 г.

Как да накараме доматите да зреят по-бързо

Всички сортове домати се отнасят към две основни разновидности – високостъблени и нискостъблени. Високостъблените сортове имат тънко и силно разклонено стъбло, което оставено свободно пълзи по земята. Затова те се отглеждат на колове или им се изгражда опорна конструкция. Високостъблените домати могат да нарастват неограничено. Растежът им спира поради понижаване на температурите или при масови нападения от болести преждевременно. При тях в пазвите на всеки лист се залага пъпка, която веднага започва да се развива като ново стъбло. Тези стъбла се наричат колтуци. За нарастването си използват хранителни вещества, които могат да послужат за нормалното развитие на основното стъбло, образуването на цветовете и наедряване на плодовете. Затова градинарите отдавна са възприели практиката да ги отстраняват или т. нар. колтучене.
Колтученето е задължително мероприятие, за да се получи по-ранна продукция с високо качество. Пренебрегването му до голяма степен обезсмисля получаването на ранна продукция. Колтученето се извършва редовно и последователно още с появата на първите колтуци след разсаждането на разсада. В практиката то се извършва с нокътя на палеца и с помощта на показалеца или с остро ножче. Колкото по-навреме от появата на колтуците то се извърши, толкова по-добър ще е ефектът. Най-подходящият момент е когато колтуците не са пораснали повече от 5-7 см.
Много полезно мероприятие за ускоряване на узряването на плодовете при доматите е премахването на върховете на растенията в определен момент. Това мероприятие градинарите наричат кършене или задънване. Целта му е да се насочат хранителните вещества от растежния връх към съцветията, за да наедреят и узреят по-бързо младите плодове. Това става наведнъж, когато растенията са развили 5-6 съцветия, но не и по-късно. По това време по долните съцветия са се образували плодове, а горните са в момент на цъфтеж и оплождане. С помощта на палеца и показалеца или с остро ножче върхът се премахва над два все още недоразвити листа. Така хранителните вещества ще се насочат към цветовете и плодовете. Цъфтежът протича нормално, плодовете наедряват и узряват по-бързо. С това мероприятие растежът не се преустановява. От пазвите на най-горните листа ще израснат два колтука. Можете да ги запазите или да оставите само един. Те ще дават плодове до късна есен, ако полагате грижи за растенията.
Нискостъблените домати не се нуждаят от колтучене, защото те сами ограничават растежа си, след като на всеки летораст се образуват 2-4 съцветия или както казват градинарите – самозадънват се.

Как да накараме доматите да зреят по-бързо
15106
 

Последни материали
Виж
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини