Начало » Новини » Страната
09.07.2018 г.

Румен Порожанов е 80-ят земеделски министър

Румен Порожанов е 80-ят земеделски министър

Историята на днешното Министерство на земеделието, храните и горите започва още през 1879 г., когато в чл. 161 на Конституцията, приета от Учредителното Народно събрание във Велико Търново се предлага създаването на 7 министерства, между които е и Министерството на общите сгради, земеделието и търговията пише в страницата на МЗХГ. След бурни разногласия Първото Обикновено народно събрание приема броят на министерствата да бъде 6, като Министерството на общите сгради, земеделието и търговията по думите на Петко Каравелов "ще се вмества, както се намери за сгодно". Така с Указ № 23 от 9 август 1879 г., ръководството на земеделието в Княжеска България се предоставя на Министерството на финансите. За негов подначалник е назначен г-н Иван Димов Гошев.

С Указ № 463 от 1882 г. се прави втори опит за създаване на Министерството на общите сгради, земеделието и търговията, но след две години и половина неговите функции се прекратяват, тъй като не са съобразени с разпоредбите на Търновската конституция.

Четвъртото Велико Народно събрание предлага промяна в Търновската конституция, която засяга и чл. 161, третиращ въпроса за броя на министерствата. По този повод в брой 107 на Държавен вестник от 25 май 1893 г. се публикува Прокламация на Фердинанд към българския народ за създаване на първото законно Министерство на търговията и земеделието. С Указ № 5 от 19 ноември 1893 г. за негов министър е назначен Панайот Славков. Веднага след встъпването си в длъжност министър Славков внася за разглеждане в Народното събрание 2 законопроекта - първият е за необходимите средства за устройството на работата на МТЗ, вторият - за отпускане на безлихвен заем на бедните земеделци и на пострадалите от градушка. В компетенцията на новосъздаденото Министерство са голяма част от отраслите на националната икономика - земеделие, животновъдство, гори, води, мини, занаяти, индустрия, вътрешна и външна търговия, професионални земеделски и занаятчийски училища.

През 1895 г. държавната институция се ангажира и със социална политика, като се формират земеделски каси, чийто ръководни функции се поемат от самото Министерство. След създаването на Българска земеделска банка през 1904 г. то упражнява контрол и върху нейната дейност.

С промяната на Търновската конституция през 1911 г. Министерството на търговията и земеделието се закрива и се създава Министерство на земеделието и държавните имоти. То се оглавява от Димитър Христов, последният министър на закритото МТЗ. В структурата на новото министерство влизат 6 направления - селско стопанство, ветеринарно дело, гори, лов и рибарство, води и държавни имоти.

Последната промяна в името на министерството е с решение на 40-то Народно събрание от 24 април 2008 г. и то носи името Министерство на земеделието и храните.

Румен Порожанов е 80-ят земеделски министър в над 120-годишната история на Министерството, съобщават на страницата на МЗХГ.

Негови предшественици са били едни от най-видните български политици - Драган Цанков, Петко Каравелов, Григор Начович, Иван Евстатиев Гешов, Андрей Ляпчев, Райко Даскалов, Константин Величков и др.

Румен Порожанов е 80-ят земеделски министър
6502
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
Служебен министър на земеделието и храните
Старият, нов министър Кирил Вътев встъпи в длъжност
Президентът връчи мандата на новия премиер
Кирил Вътев запазва поста си и в служебния кабинет
Плановете за паша и местата за пашуването в националните паркове скоро ще бъдат публикувани за обществено обсъждане
Министри и животновъди обсъдиха пашуването в националните паркове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини