Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.07.2018 г.

Отгледайте домати без листа

Методът Гавриш
Отгледайте домати без листа

sinor

Формирането на доматите по метода Гавриш – известен селекционер и създател на десетки сортове зеленчуци, е насочен към подпомагане и правилно разпределение силите на растенията. Храстите се формират, така че целият потенциал да бъде насочен към развитие на плодовете, а не към зелените части.

Съществуват много и различни гледни точки, както по отношение на формирането, така и за отстраняването на листата на доматите. Еднозначен отговор на този въпрос не съществува, но си заслужава да се познават различните методи, защото това позволява да се избере подходящ вариант, съобразен с условията , сортовете и климатичните особености.

Основното за метода Гавриш

Главното отличие от другите методи на формиране се свежда до това, че разклонението (колтук) се оставя под първата китка. Ако растението позволява тристеблено формиране, то тогава се оставя още един колтук, под втория. Всички останали се отстраняват.

Следва отстраняванета на листата

С отчупването на листата се цели да се освободят растенията от излишно натоварване и да се намали заболяемостта. Важно е да се изясни кога и как е правилно да се отстранят листата, и защо е необходимо.

Нискораслите (детерминантни) сортове не се нуждаят от отстраняване на листата. Тази процедура е необходима само при високораслите и хибридните сортове.

Кои листа трябва да се премахнат най-напред?

- Старите и болни листа, които често са източник на заболявания, най-често фитофтороза;

- Листа, които са разположени от северната страна, препятстват проветряването на храстите и изпаряването на влагата, която, попадайки върху листата, стимулира развитието на болести;

- Листата, които се разрастват от китките и обезсилват растенията. Те се срещат най-често при едроплодните сортове и трябва да се отстраняват само когато са оформени добре всички плодове на китката;

- Долните листа, които се намират в съприкосновение с почвата. Тяхното отстраняване осигурява достъп на слънчева светлина и топлина. При добре развитите растения могат да се отстранят листата до първа плодоносна китка.

- Листата, които се намират в сянка, а също и тези, които засенчват плодовете, следва да се отстраняват, защото нарушават процесите на фотосинтеза.

Важно условие е листата да не се отстраняват едновременно, защото това ще стресира силно растенията. Като оптимален вариант се предлага   премахването на един-два листа седмично.

Първото отрязване на листата се извършва след пикиране и укрепване на доматите. Така се забавя малко развитието, но се развива мощна коренова система и се предотвратява прерастването на разсада. Препоръчва се отстраняването на само едно листо седмично.

Второто отрязването на листата се съчетава с колтученето и служи за по-добро развитие на растенията и насочване към по-обилен цъфтеж и плододаване.

По-нататък листата се отстраняват само когато плодните китки са напълно формирани, като се спазва условието – 1-2 листа седмично.

Листата, а също и колтуците трябва да се отстраняват много внимателно, като се притискат към стъблото. По-добър вариант е да се отрязват.

Тази процедура трябва да се извършва сутрин, когато времето е топло и слънчево, за да има възможност раната да изсъхне. Не е препоръчително да се отстраняват в дъждовно време.

За ускоряване на процесите на съзряване, след тези процедури, може да се направи калийно подхранване, но трябва да се знае, че то не способства нормалното съзряване на подовете, а само променя пигментацията.

Формирането на доматите по Гавриш е метод, доказал своята ефективност. С отстраняването на ненужните разклонения и листа, се създават оптимални условия за развитие на плодовете.

Отгледайте домати без листа
41111
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини