Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.05.2018 г.

Тънкости при отглеждане на пипера и влияние върху плододаването

Отглеждане
Тънкости при отглеждане на пипера и влияние върху плододаването

Пиперът е храстовидна култура, така че размерът на плодовете, техният брой, както и периодът на зреене могат да бъдат регулирани чрез правилно формиране на растителния храст. При отглеждане на дребни и средни сортове пипер, които достигат не повече от половин метър, няма нужда от оформяне. Тези растения са компактни и не съществува проблем при обмена на въздух и хранителни вещества. При тези сортове е достатъчно да се премахнат само страничните листа и израстъци без завръзи , които се намират под началните разклонения на главното стъбло.
Внимание! 
Що се отнася до хибридните и високорастящите сортове, то тук се налага задължително  отстраняване на излишните издънки и завръзи. Проблемът се корени в това, че през активната вегетация се получава прекомерно разрастване на зелената маса и плодовете. Листата и издънките, като по-активни, усвояват всички полезни вещества от почвата, а в резултат на това израстват мощни стъбла и едри листа, но пиперът остава дребен.
Не трябва да се забравя и това, че нарастването на листната маса води до намаляване на  осветеността, образуването на конденз и затрудняване  движението на въздуха. Това може да доведе до опадане на завръзите и пъпките, пожълтяване и окапване на листата, а в някои случаи и до липса на плодове.
Формиране на храстите
Именно от това, как ще се формират храстите, зависи бъдещата реколта. Формирането се извършва на няколко етапа: отстраняване на долните листа; премахване на първите цветни пъпки; почистване на издънките; прищипване на основните стъбла /ако е необходимо/.
Кога и какво трябва да се направи? 
Когато пиперът достигне на височина около 20-на сантиметра и са се образували повече от 10-на листа, започват да се развиват издънки от първи порядък. Обикновено те са не повече от четири. В този период трябва да се оставят най-мощните две, които ще формират храста – те се наричат скелетни. Като правило, формира се стебло с V-образна форма. По-късно тези стебла започват да се разклоняват и образуват нови такива, от втори порядък. Именно формирането на тези разклонения ще позволи да се получи реколта по няколо пъти за сезона.
По-нататък на V-образните стъбла се остават само силните разклонения, а останалите се премахват, а заедно с тях първите листа и цветни пъпки. За да получават плодовете необходимите им хранителни вещества, растенията трябва да се формират по следния начин:
– основно стъбло;
– издънки от първи ред;
– издънки от втори ред;
– основни скелетни клони.
С всяко следващо разклонение се процедира по същия начин, като се премахват слабите издънки над първите листа.
На всяко разклонение се появяват пъпки. Остават се основните, а тези, които растат в междинните пространства се отстраняват.
Много важно е  да се отстрани първият цветен бутон /нарича се коронен/, тъй като плодът, който се образува между стъблата образува вещество, което действа като инхибитор. Именно той потиска развитието и израстването на следващите завръзи. Може да се остави този плод за последващо събиране на семена, но в този случай следващите плодове ще бъдат дребни и количеството им по-малко.
Ускоряване на съзряването
За ускоряване на съзряването се предвижда да се отделят върховете на разклоненията и се оставят само завръзите. Това трябва да се направи не по-късно от три седмици преди края на вегетационния период.  Пъпките и цветовете, листата и безплодните цветове, които растат под основното стъбло трябва да се премахват един път седмично. Трябва също да се премахват пожълтялите листа и слабите филизи.
Когато започне съзряването на плодовете от второ ниво се отстраняват всички листа под него.
За високораслите сортове трябва да се помисли и за опорни конструкции, за да се осигури необходимия комфорт на растенията.

Тънкости при отглеждане на пипера и влияние върху плододаването
125098
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Често допускани грешки при отглеждане на пипер
Навреме
Правилно подхранване на пипера
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Практика
Съвместимост на зеленчуковите култури в оранжерията
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини