Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.05.2018 г.

Тънкости при отглеждане на пипера и влияние върху плододаването

Отглеждане
Тънкости при отглеждане на пипера и влияние върху плододаването

Пиперът е храстовидна култура, така че размерът на плодовете, техният брой, както и периодът на зреене могат да бъдат регулирани чрез правилно формиране на растителния храст. При отглеждане на дребни и средни сортове пипер, които достигат не повече от половин метър, няма нужда от оформяне. Тези растения са компактни и не съществува проблем при обмена на въздух и хранителни вещества. При тези сортове е достатъчно да се премахнат само страничните листа и израстъци без завръзи , които се намират под началните разклонения на главното стъбло.
Внимание! 
Що се отнася до хибридните и високорастящите сортове, то тук се налага задължително  отстраняване на излишните издънки и завръзи. Проблемът се корени в това, че през активната вегетация се получава прекомерно разрастване на зелената маса и плодовете. Листата и издънките, като по-активни, усвояват всички полезни вещества от почвата, а в резултат на това израстват мощни стъбла и едри листа, но пиперът остава дребен.
Не трябва да се забравя и това, че нарастването на листната маса води до намаляване на  осветеността, образуването на конденз и затрудняване  движението на въздуха. Това може да доведе до опадане на завръзите и пъпките, пожълтяване и окапване на листата, а в някои случаи и до липса на плодове.
Формиране на храстите
Именно от това, как ще се формират храстите, зависи бъдещата реколта. Формирането се извършва на няколко етапа: отстраняване на долните листа; премахване на първите цветни пъпки; почистване на издънките; прищипване на основните стъбла /ако е необходимо/.
Кога и какво трябва да се направи? 
Когато пиперът достигне на височина около 20-на сантиметра и са се образували повече от 10-на листа, започват да се развиват издънки от първи порядък. Обикновено те са не повече от четири. В този период трябва да се оставят най-мощните две, които ще формират храста – те се наричат скелетни. Като правило, формира се стебло с V-образна форма. По-късно тези стебла започват да се разклоняват и образуват нови такива, от втори порядък. Именно формирането на тези разклонения ще позволи да се получи реколта по няколо пъти за сезона.
По-нататък на V-образните стъбла се остават само силните разклонения, а останалите се премахват, а заедно с тях първите листа и цветни пъпки. За да получават плодовете необходимите им хранителни вещества, растенията трябва да се формират по следния начин:
– основно стъбло;
– издънки от първи ред;
– издънки от втори ред;
– основни скелетни клони.
С всяко следващо разклонение се процедира по същия начин, като се премахват слабите издънки над първите листа.
На всяко разклонение се появяват пъпки. Остават се основните, а тези, които растат в междинните пространства се отстраняват.
Много важно е  да се отстрани първият цветен бутон /нарича се коронен/, тъй като плодът, който се образува между стъблата образува вещество, което действа като инхибитор. Именно той потиска развитието и израстването на следващите завръзи. Може да се остави този плод за последващо събиране на семена, но в този случай следващите плодове ще бъдат дребни и количеството им по-малко.
Ускоряване на съзряването
За ускоряване на съзряването се предвижда да се отделят върховете на разклоненията и се оставят само завръзите. Това трябва да се направи не по-късно от три седмици преди края на вегетационния период.  Пъпките и цветовете, листата и безплодните цветове, които растат под основното стъбло трябва да се премахват един път седмично. Трябва също да се премахват пожълтялите листа и слабите филизи.
Когато започне съзряването на плодовете от второ ниво се отстраняват всички листа под него.
За високораслите сортове трябва да се помисли и за опорни конструкции, за да се осигури необходимия комфорт на растенията.

Тънкости при отглеждане на пипера и влияние върху плододаването
126835
 

Последни материали
Виж
Резките температурни промени пък стресират растенията
В Украйна се опасяват за състоянието на есенниците при по-дълги топли периоди
В рамките на ЕС обаче се очертава спад в доставките от едва 2 на сто
Износът на мека пшеница от Франция извън ЕС се срива до минимума за XXI век
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Според изчисления на социални експерти
Колко ще ни излезе празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа
Традиции, вярвания, гадания и забрани, свързани с празника
На Бъдни вечер огънят да стопли сърцата ни!
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Свързани материали
Виж
Количеството на подправките, внесени от държави извън ЕС, се е увеличило с 44%.
Най-популярните подправки в ЕС ще ви изненадат
Парена туршия
Бърза стерилизирана туршия
Бърза туршия
Цени на плодове и зеленчуци на борсите в страната
Сурова рязана туршия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини