Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.06.2018 г.

Характерни проблеми при отглеждането на пипер

Практика
Характерни проблеми при отглеждането на пипер

sinor

Пиперът е взискателно растение, което се нуждае от качествена грижа. Не харесва глинести и кисели почви, свеж оборски тор и излишък от азот, както и повишени дози минерални вещества. Той е култура, която не понася сгъстено засаждане. Не обича нито много топло /над 35 градуса/, нито студено,  а също сухо или прекалено влажно.

Кои са характерните проблеми при отглеждането на пипера?

1. Пиперът дълго време няма цветни пъпки. Причината е в прекаляване с азотни торове, в това число оборски тор, което е противопоказно.

2. Пиперът цъфти, но не образува завръзи и не всеки цвят се превръща в плод. Пиперът се „страхува“ и от пек и от студ. При високи температури, над 35 градуса, цветовете не могат да се опрашат и окапват.

3. Окапване на цветовете и завръзите. Независимо от факта, че обича влагата, когато се прекали с нея,цветовете и завръзите окапват както и при недостиг на вода. При рязко понижаване на температурите е желателно поливането да се преустанови. Пиперът обича честите поливки и по малко. Причина за окапване на цветовете и завръзите може да бъде и азотен излишък. Нерядко окапването на завръзите се дължи на гнилостно заболяване в местата на закрепване на плодовете.

4. Стъблата загниват и растенията умират

Това се дължи на болестта сиво гниене по пипера, която е най-разпространена при оранжерийно отглеждане. Обикновено се наблюдава  при гъсто засаждане, лоша вентилация и повишена влажност. Болестта се развива върху листата, стъблата и плодовете и е гъбично заболяване. Заразените части се покриват с плътен сив налеп,увяхват и загниват. При появата на първите външни признаци и благоприятни условия за развитие на патологичния процес е необходимо да се ограничи поливането и се извършат фунгицидни третирания с топсин – 0,1% или Пролектус 50 ВГ. При продължително дъждовно време подхранването с допълнителни количества калциеви и калиеви  торове подобрява устойчивостта на растенията.

Наложително е унищожаването на растителните остатъци.

5. Голи клони, повяхнали листа с мозаечна окраска, груби и уродливи плодове

Дължи се на вирусното заболяване столбур. Пренася се от цикади /дребни насекоми с твърдо тяло/ и се среща в градини, които се намират в близост до изоставени и затревени площи. Борбата е насочена срещу цикадата /Би-58/, а по-късно, след започване на беритбата, с препарати  с 3 дневен карантинен срок: актара, калипсо, биская.

6. По върховете на плода се наблюдават светли петна, които по-късно загниват

Това загниване не е болестно състояние, а се дължи на недостиг на калций, калий и вода. Необходимо е поливане и подхранване на растенията с калциеви и калиеви неорганични торове.

7. Листата образуват кафяв контур или за завити като ладии нагоре

Дължи се на недостиг на калий. Отстранява се предимно чрез листно подхранване с калиева селитра, или друг, несъдържащ хлор, калиев тор.

8. Листат са изправени вертикално нагоре

Дължи се на недостиг на фосфор. Растенията се подхранват със суперфосфат.

9. Всички листа на пипера изсветляват

Пиперът не понася азотен излишък. Но се случва, всички листа на пипера, а не само младите , чувствително изсветляват и забавят своето развитие. Дължи се на недостиг на азот, който се усвоява само под формата на азотни съединения. Пиперът е силно чувствителен и реагира много бързо на азотно торене. Изобилното торене не е препоръчително, защото силно забавя образуването на плодове.

10. Главен вредител – въшките

Листните въшки много обичат пипера. Практиката показва, че не трябва да се подценяват като неприятел. Борбата с тях трябва да започне рано, още при младите растения. Производството на разсад в култивационни съоръжения крие реална опасност от появата и бързото размножаване на листните въшки и от последващо заразяване с вирусни заболявания, които продължават да се развиват и нанасят щети и на полето. Ранните мерки, преди изнасяне на полето, са наложителни. Ако плътността на листните въшки е ниска и умерена, може да се разчита на активната дейност на афидофагите – калинки, сирфидни мухи и златоочици. При висока плътност третирането с химически препарати е неизбежно. Пръскането с Децис, Вазтак нов и др. дава добри резултати.

Характерни проблеми при отглеждането на пипер
64694
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Практика
Съвместимост на зеленчуковите култури в оранжерията
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини