Деформирането на краставиците не е рядкост и това го знае всеки производител. Установено е, че по размер, форма и цвят на плодовете може да се определи достоверно какво се случва с растенията като цяло. Внимателното наблюдение може да установи липса или излишък на едно или друго вещество на всеки етап от вегетацията и бързо да се реши проблемът. Без значение е дали се отглеждат в оранжерия или на открито.
Защо краставиците се изкривяват?
Много важно е да се разпознават сигналите на краставиците, когато им липсва нещо - по тяхната форма, вид и цвят.
Неправилно напояване
Извитите и криви краставици най-често се получават при неравномерно поливане. Те стават такива, когато изпитват дефицит на влага, особено в периоди на продължително засушаване. Този проблем може да възникне и при поливане с ледена вода.
Необходимо е да се съблюдават две основни правила - редовност на поливките и използване на подгрята от слънцето вода. Оптималният вариант за изход от тази ситуация е капковото напояване. Частично решение на проблема е и мулчирането, а напоследък набира популярност използването на блатен мъх – сфагнум. Той задържа влага, а после щедро я отдава на растенията. В допълнение може да се каже, че той притежава и бактерицидни свойства и препятства размножаването на болестотворни микроорганизми.
При засаждането може да се използва и хидрогел, който отлично задържа и отдава влагата на растенията.
Дефицит на азот и начин за решаване на проблема
Ако плодовете са не само малки и дефомирани, но и върховете им са заострени, значи, че растенията изпитват силен недостиг на азот. Изходът от тази ситуация е подхранването с азотни съединения – органични или неорганични. Азотът се усвоява бързо от растенията и този проблем може да се реши лесно.
Недостиг на калий и основни източници
Крушовидната форма на краставиците, при която се наблюдава силно удебеляване към върха, а често и изкривяване, се дължи на дефицит на калий. Бързо решаване на този проблем се постига чрез коренно подхранване с калиев сулфат.
В малката градина като добър източник на калий може да се използва и дървесна пепел, която съдържа цял набор от минерални вещества, необходими на растенията.
Недостатъчно опрашване
Краставици, при които се наблюдава силна деформация и изтъняване в средата /наподобяват осмица/, страдат от лошо опрашване.
За привличане на опрашители се използват медена или захарна вода, отвара от маточина, с които растенията се напръскват обилно. В междуредията на големи участъци могат да се поставят отворени контейнери, пълни със захарен сироп или мед.
За малки участъци може да се прилага и ръчно опрашване, което се извършва с помощта на мека четка.
Използват се и стимуланти за опрашване на зеленчуци, които съдържат фитоефектор, микроелементи и повърхностно-активни вещества. Такъв препарат е Лаксиферт.
Спазването на агротехническите изисквания и своевременното внасяне на необходимите хранителни вещества ще осигурят бързо развитие на растенията и обилно плододаване, а краставиците ще бъдат прави, гладки и без деформации.