Начало » Пазари » Животинска продукция
09.06.2018 г.

Цени на яйца в различните търговски обекти в страната

Цени на яйца в различните търговски обекти в страната

По области, яйцата с размер М се търгуват на едро на цени от 0,14 лв./бр. (Велико Търново и Добрич) до 0,24 лв./бр. (Благоевград, Бургас, Пловдив, Русе и Шумен). В десет области се наблюдава седмично намаление на стойностите в рамките на 0,01 лв./бр. - 0,04 лв./бр., най-чувствително във Велико Търново, а увеличение единствено в Добрич – с 0,01 лв./бр., това се констатира в седмична ценова справка на експерти на МЗХГ. В резултат, средната цена на едро за страната се понижава с 0,01 лв./бр., до 0,19 лв./бр.

През изтеклата седмица средните цени на дребно на яйцата в големите търговски вериги (ГТВ) остават 0,25 лв./бр. за размер M и 0,28 лв./бр. за размер L.

Цените на яйца – размер M в ГТВ се движат в интервала от 0,20 лв./бр. (Варна) до 0,29 лв./бр. (Хасково). В шест от областите на страната се отчитат разнопосочни ценови отклонения спрямо предходния седмичен период, в границите от -0,03 лв./бр. (Силистра) до +0,01 лв./бр. (Кърджали, Стара Загора и Хасково).

Предлагането на яйца – размер L в големите супермаркети е в ценовия диапазон от 0,24 лв./бр. (Благоевград и Кюстендил) до 0,33 лв./бр. (Бургас, Сливен и Ямбол). В сравнение с предходната седмица, в седем области продуктът поскъпва в рамките на 0,01 лв./бр. и 0,03 лв./бр., най-значително в Бургас, Сливен и Ямбол, докато в Перник, Русе и Шумен – поевтинява, с по 0,01 лв./бр.

Средно за страната, цената на яйца – размер М в другите търговски обекти (ДТО) се запазва на ниво от 0,21 лв./бр. По области, стойностите варират от 0,26 лв./бр. (Кърджали) до 0,16 лв./бр. (Шумен). Във Варна и Добрич се отчита седмично поевтиняване на продукта, с по 0,01 лв./бр., а единствено в Шумен – поскъпване с 0,01 лв./бр.

Предлагането на яйца – размер L в по-малките магазини е на цени от 0,18 лв./бр. (Шумне) до 0,29 лв./бр. (Стара Загора). Седмични ценови колебания се регистрират в Добрич и Стара Загора – намаление с по 0,01 лв./бр., което не се отразява на средната цена за страната в тези обекти и тя остава 0,24 лв./бр.  

Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер M и L в по-малките търговски обекти са с по 0,04 лв./бр. по-ниски от тези в големите супермаркети. Най-голяма разлика в тази посока се отчита за размер М в Разград Русе - 0,09 лв./бр., а за размер L в Бургас, Разград, Сливен и Ямбол - 0,10 лв./бр. Изключение е област Варна, където цените на дребно на яйца - размер М в ГТВ са с 0,01 лв./бр. под тези в ДТО.

Маржът между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно е средно 0,06 лв./бр. за ГТВ и 0,02 лв./бр. за ДТО, като най-голяма разлика е налице за големите супермаркети в Стара Загора – 0,13 лв./бр., а за по-малките магазини - в Кърджали и Стара Загора - 0,10 лв./бр. Цените на дребно на яйца - размер М в ГТВ са под тези на едро в Пловдив (с 0,01 лв./бр.), Шумен (0,02 лв./бр.) и Благоевград (с 0,03 лв./бр.). В шест от областите на страната яйцата - размер М се предлагат в ДТО с между 0,01 лв./бр. (Монтана) и 0,08 лв./бр. (Шумен) по-евтино отколкото на едро.

Цени на яйца в различните търговски обекти в страната
36352
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Rabobank с умерено оптимистична прогноза за световната птицевъдна индустрия
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
2 943 розопроизводители обработват 5 367 ха
Българското розово масло се изнася за 9 168 евро/кг, експортът през 2023 г. е 1 370 кг
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини