Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
28.05.2018 г.

Българските фермери високо оценяват новите комбайни на Rostselmash

Антон Малихин, мениджър по продажбите на Rostselmash за Европа:
Българските фермери високо оценяват новите комбайни на Rostselmash

В ляво на снимката мениджър по продажбите на Rostselmash за Европа Антон Малихин

От края на 2017 година руският производители на селскостопанска техника Ростстелмаш си партнира с компанията Оптиком, която предлага руските комбайни на българския пазар. На пролетното изложение БАТА АГРО българският дистрибутор на техника представи четири от най-новите предложения на руските заводи, които привлякоха интереса на земеделските производители.

Пред Синор.БГ мениджър по продажбите на Rostselmash за Европа Антон Малихин очерта насоките представи възможностите за развитие на компанията на българския пазар.

Г-н Малихин, какви са очакванията ви за пазара в България през тази година?

От края на миналата година ние работим с нов партньор, това е компания Оптиком, с която предварително направихме редица стъпки към по-широко представяне на нашата марка на българския пазар. Целта беше да облекчим максимално клиентите ни, така че те да имат достъп до финансиране.

След съответното маркетингово проучване успяхме да разработим подходящ финансов пакет, който е изключително изгоден за фермерите. Нашата техника може да се получи на лизинг при нулева лихва за пет години напред и то без предплащане. Схемата се прилага от Rotselmash Finance и Оптиком съвместно с българска банка, което също е улеснение за местните производители.

Миналата година ние направихме и поредица от демонстрации на комбайните директно на полето, където фермерите на място можеха да се убедят в качеството на машините. Заедно с Оптиком всичко беше организирано на изключително високо професионално ниво.

Фермерите се убедиха в качеството и интересът към Rostselmash видимо нарасна, което личи от търговските резултати. Продажбите ни тази година се увеличиха значително. За цялата година очакванията ни са да достигнем 10 процента от целия пазар на комбайни в страната. Това е най-високият резултат, който сме постигали в България от много години назад.

Като брой машини какво означава това?

Прогнозите за тази година са броят на комбайните, продадени в България, да бъде около 160-170. От тях с марката „Ростстелмаш“ ще се реализират 15 машини, тъй като до този момент на практика сме сключили договори за този брой. Знаете, че жътвата наближава, така че до един месец основните продажби на комбайни ще приключат.

Оценяваме високо това постижение, защото на пазара на техника, особено в този клас машини инвестициите не са така лесно постижими. Плановете ни са да се развиваме и в бъдеще, така че делът на нашата техника на българския пазар да остане сравнително висок.

На изложението БАТА АГРО вие представихте няколко модела зърнокомбайни. Очакваше се и новата версия на модела NOVA?

Този комбайн е от по-малкия клас и е подходящ за малки стопанства. Това е съвременна, удобна производителна машина с изключително добри технически характеристики. Разполага с модерна и комфортна кабина за операторите, което при денонощната работа по време жътва е от особено значение.

На есенното изложение в Хановер миналата година интересът към този комбайн беше изключително голям. За съжаление търсенето превиши нашите възможности и тази година няма да можем напълно да задоволим потребностите. Говоря не само в България, но и за останалите държави, където изнасяме.

Каква е цената на този комбайн?

По отношение на цените фермерите трябва да се обръщат към компанията Оптиком, която като наш дистрибутор определя ценовата политика. При всички положения обаче фермерите ще бъдат изненадани, защото цената е изключително приемлива за техническите параметри и качеството, което предлагаме. Предложението ни е много по-интересно от всяко друго за подобен клас комбайни, което може да видите на пазара.

На БАТА АГРО ние представихме сламотръсните комбайни VECTOR 425, ACROS 595, RSM 161 и роторниятTORUM 765.

След като се връщате с комбайните на българския пазар, дали в скоро време ще добавите към номенклатурата си и трактори?

На този етап това не стои на дневен ред в политиката ни. Може би в далечно бъдеще, но все още го обмисляме. Все пак комбайните са основен продукт на групата Rostselmash.

По отношение на тракторите ние произвеждаме само машини с малка мощност от 260 конски сили. Тя е специфична машина за европейския пазар, но засега на българския пазар те не са акцентът, който поставяме.

По отношение на комбайните с голяма мощност какви са предложенията ви за тази година?

До този момент български фермери купиха два роторни комбайни. Това са мощни машини с 500 конски сили с уникална система за обръщане на роторите, което се постига само при нашите разработки. Това предоставя на комбайните голяма универсалност при трудни условия на жътва, особено при валежи и влажна почва. При демонстрациите с нашите комбайни през миналата година фермерите се убедиха колко добре работят точно при дъждове и мокри терени.

За нас това е абсолютно нов сегмент за България, така че хората, които имат спомени от старите руски машини Нива и Дон, се убедиха в надеждността и модерността на новите предложения на Rostselmash.

Колко часа максимум може да работи такава машина в един сезон?

Разбира се, това зависи от вида на културата, която се прибира. При слънчогледа и царевицата периода на прибиране се увеличава, така че в един сезон комбайнът може да достигне до 350-400 работни часове. Ако става въпрос за пшеница, тогава и обемът е по-нисък.

Какви са основните ви очаквания от пазара през следващите години?

На този етап ние виждаме сериозен потенциал за развитие на българския пазар. Както казах, навлизаме на пазара с нови машини и то в нов сегмент, който все още не е разработен в пълнота. Фокусът ни е към средногабаритните комбайни, които са търсени от средните и по-малки земеделски производители.

Активно работим върху налагането на високопроизводителните комбайни като например RSM 161, който също е роторна машина с 360 конски сили. Потенциалът в този сегмент е изключително висок, защото може да се използва и от по-крупните фермери. Всички те все повече наблягат на икономическата ефективност в работата си и смятаме, че биха направили добре сметката си.

Нашето преимущество е в това, че намираме баланс между ефективност, производителност, качество и стойност на техниката.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Българските фермери високо оценяват новите комбайни на Rostselmash
34007
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приемът на проекти започна на 16 октомври, изчакайте нормативните промени!
С парите от ЕС лозарите няма как да купуват комбайни
Актуална статистика на министерството на земеделието
Пазарът на земеделска техника удари невероятен ръст през 2021 г.
Регистрираната техника
Пазарът на трактори за полугодието изпревари рязко темповете от миналата година
Регистрираната нова техника
Кризата през 2020 г. удари най-силно пазара на трактори
Официални данни на министерството на земеделието
Въпреки кризата фермерите държат на инвестициите в комбайни
Регистрацията на нова техника
Борбата с климата ограничи инвестициите в трактори и комбайни през 2019 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини