Начало » Новини » Страната
19.10.2023 г.

С парите от ЕС лозарите няма как да купуват комбайни

Приемът на проекти започна на 16 октомври, изчакайте нормативните промени!
С парите от ЕС лозарите няма как да купуват комбайни

sinor.bg

От 18 октомври до 1 ноември лозари и свързаните с производството на вино фирми ще дават предложения по важни промени в наредбата за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., съобщиха от агроведомството.

Поводът за промените е предварителен одит от Европейската комисия, проведен от 25 до 29 септември 2023 г., за прилагането на двете интервенции - „Преструктуриране и конверсия на лозя“ и „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“ за новия програмен период. Към България е отправена забележка, че дейността „Закупуване на гроздокомбайни, прикачен инвентар за обработка на лозовото насаждение и други машини за наблюдение и обработка, които не са транспортни средства“ не е допустима за подпомагане по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“. Тя следва да е част от интервенция „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“. Мотивът на ЕК е, че дейността е с инвестиционен характер и нейното изпълнение не е свързано с преструктуриране на лозови насаждения, каквато е целта на интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“.  

Предвид гореизложеното и предвид факта, че приемът на заявления по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“ започна от 16 октомври т.г, е необходимо спешно да се коригира нормативната уредба, така че в рамките на настоящия прием дейност „Закупуване на гроздокомбайни, прикачен инвентар за обработка на лозовото насаждение и други машини за наблюдение и обработка, които не са транспортни средства“ да бъде премахната от списъка с допустимите дейности за преструктуриране и конверсия на лозята. Така ще се осигури нормативна уредба, която гарантира на кандидатите по интервенцията коректно подаване на заявления за предоставяне на финансова помощ.

Промените за покривните култури в Стратегическия план

Към настоящия момент цитираната дейност е регулирана в Наредба 14 от 2023 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година (Наредбата) като част от допустимите за подпомагане дейности по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“, което е в съответствие с одобрения от ЕК Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023 – 2027 година (Стратегическия план). В официалния отговор на ЕК по казуса с недопустимата дейност обаче се обръща внимание, че България не следва да допуска финансиране за покупка на гроздокомбайни, прикачен инвентар за обработка на лозовото насаждение и други машини за наблюдение и обработка, които не са транспортни средства по реда на интервенцията за преструктуриране, тъй като това впоследствие ще бъде разглеждано като недопустим разход.

След одобрение на изменението на Стратегическия план, в което е предвидено дейността „Закупуване на гроздокомбайни, прикачен инвентар за обработка на лозовото насаждение и други машини за наблюдение и обработка, които не са транспортни средства“ ще бъде прехвърлена като допустима по интервенция „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“, промяната ще бъде отразена и в наредбата.

С парите от ЕС лозарите няма как да купуват комбайни
4163
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини