Начало » Новини » Страната
19.10.2023 г.

С парите от ЕС лозарите няма как да купуват комбайни

Приемът на проекти започна на 16 октомври, изчакайте нормативните промени!
С парите от ЕС лозарите няма как да купуват комбайни

sinor.bg

От 18 октомври до 1 ноември лозари и свързаните с производството на вино фирми ще дават предложения по важни промени в наредбата за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г., съобщиха от агроведомството.

Поводът за промените е предварителен одит от Европейската комисия, проведен от 25 до 29 септември 2023 г., за прилагането на двете интервенции - „Преструктуриране и конверсия на лозя“ и „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“ за новия програмен период. Към България е отправена забележка, че дейността „Закупуване на гроздокомбайни, прикачен инвентар за обработка на лозовото насаждение и други машини за наблюдение и обработка, които не са транспортни средства“ не е допустима за подпомагане по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“. Тя следва да е част от интервенция „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“. Мотивът на ЕК е, че дейността е с инвестиционен характер и нейното изпълнение не е свързано с преструктуриране на лозови насаждения, каквато е целта на интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“.  

Предвид гореизложеното и предвид факта, че приемът на заявления по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“ започна от 16 октомври т.г, е необходимо спешно да се коригира нормативната уредба, така че в рамките на настоящия прием дейност „Закупуване на гроздокомбайни, прикачен инвентар за обработка на лозовото насаждение и други машини за наблюдение и обработка, които не са транспортни средства“ да бъде премахната от списъка с допустимите дейности за преструктуриране и конверсия на лозята. Така ще се осигури нормативна уредба, която гарантира на кандидатите по интервенцията коректно подаване на заявления за предоставяне на финансова помощ.

Промените за покривните култури в Стратегическия план

Към настоящия момент цитираната дейност е регулирана в Наредба 14 от 2023 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 година (Наредбата) като част от допустимите за подпомагане дейности по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“, което е в съответствие с одобрения от ЕК Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023 – 2027 година (Стратегическия план). В официалния отговор на ЕК по казуса с недопустимата дейност обаче се обръща внимание, че България не следва да допуска финансиране за покупка на гроздокомбайни, прикачен инвентар за обработка на лозовото насаждение и други машини за наблюдение и обработка, които не са транспортни средства по реда на интервенцията за преструктуриране, тъй като това впоследствие ще бъде разглеждано като недопустим разход.

След одобрение на изменението на Стратегическия план, в което е предвидено дейността „Закупуване на гроздокомбайни, прикачен инвентар за обработка на лозовото насаждение и други машини за наблюдение и обработка, които не са транспортни средства“ ще бъде прехвърлена като допустима по интервенция „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“, промяната ще бъде отразена и в наредбата.

С парите от ЕС лозарите няма как да купуват комбайни
3669
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини