Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
27.10.2017 г.

С машините на Ростселмаш ще предложим високопроизводителни модерни зърнокомбайни на достъпна и справедлива цена

Веселин Генев, управител на „Оптиком“ ООД:

От 1991 г. насам компанията за внос на селскостопанска техника „ОПТИКОМ“  е сред лидерите в продажби на трактори и комбайни. В продължение на десетилетия фирмата е изключителен представител за България на шест от представителните производители на техника и прикачен инвентар в Европа като италианските заводи ARGO Tractors S.p.A.- с тракторите LANDINI и McCORMICK, JCB Agriculture - Великобритания – с тракторите JCB Fastrac, телескопичните универсални, мини и компактни товарачи, осветителни кули и генератори JCB, с френските производители на сеялки RIBOULEAU MONOSEM и SULKY-BUREL, произвеждащи сеялки за слята повърхност и тороразпръсквачки SULKY.

Сред другите партньори на „Оптиком“ са още испанската компания за плугове  OVLAC S.A. и френската KUHN за производство на пръскачки.

Преди броени дни „Оптиком“ подписа договор и с руския машиностроителен завод „Ростстелмаш“ и става изключителен представител за произежданите в Ростов на Дон зърнокомбайни и силажокомбайни, резервни части за тях и сервиз.

Пред Синор.БГ Веселин Генев представи плановете на компанията, свързани с новия договор.

Г-н Генев, какви са очакванията ви от сътрудничеството с „Ростстелмаш“?

Считаме, че това партньорство открива нови възможности за развитието на „Оптиком“, затова и очакванията ни са наистина големи. Комбайнът е изключително важна машина за всеки зърнопроизводител и неслучайно наличието му в портфолиото на всяка компания я издига на съвсем друго ниво.

На пазара отдавна се знае, че „Оптиком“ е специалист при комбайните. Ще припомня, че развихме марка зърнокомбайни от нула до високата позиция на трети бранд в страната и считаме, че с опита и специалистите, които имаме, заедно с „Ростстелмаш“ ще възвърнем позициите си сред доставчиците на зърнокомбайни.

Очакванията ни за това сътрудничество са големи, но това не означава, че подценяваме задачите, които трябва да свършим, защото предизвикателствата са значителни и трябва упорито да се работи. Нашата цел е Оптиком и Ростселмаш да бъдат ГАРАНЦИЯ ЗА УСПЕХ на всеки български зърнопроизводител.

Разкажете повече за нивото на руската техника, все пак са минали доста години от времето, когато земеделието ни използваше основно такива машини?

Ние не разчитаме само на историята за руската техника, която е добре позната на нашия пазар. За нас „Ростстелмаш“ е бъдеще. Когато посетихме заводите на компанията в Ростов на Дон видяхме  организация и професионализъм на световно ниво и се убедихме, че традицията и опита вървят ръка за ръка с иновациите, високите технологии и ясна визия за развитие. В развойния център работят повече от 600 инженери, като целта на ръководството е всяка година да има нов модел зърно- или силажокомбайн. И го постигат – новите модели може да се видят на предстоящото изложение на Агритехника в Хановер.

Ростселмаш отделя особено внимание на повишаването на квалификацията и това е причината да има изградена собствена Академия Ростселмаш, където се обучават търговски и сервизни екипи, а така също и студенти и преподаватели от  всички големи технически университети в Русия.

Да си представител на компания, която произежда повече от 6500 комбайна и е един от трите най-големи производителя в света е отговорност и като част от дълърската мрежа на Ростселмаш „Оптиком“ ще се грижи за нейното развитие на българския пазар и и в същото време ще поддържаме традиционно коректните си отношения с нашите клиенти. За нас като дилъри е важно да предложим на българския земеделец машини на европейско ниво и то на справедлива и достъпна цена. Именно затова се борим – да излезем на пазара с комбайн, който да е на приемлива цена и в същото време да бъде оценяван не по това, колко струва, а по това какво може да направи на полето. Знаете, че преди да започнем дадено сътрудничество, ние го обмисляме детайлно и смятаме, че с новото партньорство ще постигнем добър резултат.

При подписването на договора с „Ростстелмаш“ изтъкнахте намерение да се обърнете към малките и средни фермери. Смятате ли, че тези земеделци имат финансовата възможност за покупка на нов комбайн?

В момента тази ниша е напълно неразработена на пазара. А в същото време през последните години забелязваме нова тенденция на поява на много малки производители, които по-рано бяха изтикани в ъгъла. Това се изрази особено силно с прилагането на програмата за развитие на селските райони.

Но нека първо да уточним какво разбираме под малък производител в зърнопроизводството. Трябва да знаете, че фермерите с по 1 200 – 2 000 декара не са малки производители. Това обикновено са малки семейни ферми, които са много гъвкави и неведнъж като търговец на техника съм заявявал, че с тези фермери ние сме имали най-малко проблеми.

Единици са били тези, които са имали проблеми или закъснения с плащането. Те си правят много добре сметката и на тях може да се разчита. Ние се обръщаме именно към тези клиенти, на които смятаме да предложим руския модел „NOVA“, чиито цени очакваме да бъдат дори под тези на комбайна „Вектор“, а до този момент той беше най-евтината машина на пазара.

Трябва да ви кажа, че „NOVA“ е технологична машина от висок клас. Тя е наследник на „Вектор“, но проектирана по нов начин, принципно различна е и предназначена за по-малки стопанства. Смятаме, че моделът е подходящата машина за стопанства, които обработват между 2 и 4 хиляди декара. И това важи не само за България, но и за Прибалтика и останалите източно-европейски държави, където „Ростстелмаш“ присъства.

Считаме, че този комбайн ще бъде изключително приложим за българските условия, защото е много по-добре да си купиш нова машина с гаранция и сервиз тук, в страната, отколкото да търсиш втора ръка техника в Германия, Франция или Великобритания.

Ако говорим за техническия парк в страната, трябва да знаете, че той се обновява непрекъснато. Дори първите машини, купени по предприсъединителната програма САПАРД, вече ги няма, защото остаряват. Комбайните се натоварват интензивно по време на жътва и затова при тях обновяването трябва да става по-често.

Какви други серии ще предложите на пазара?

Ще продължим да предлагаме на българския зърнопроизводител познатите и утвърдени модели  Vector 425 с мощност от 228 к.с. и модела Acros 595 Plus с мощност от 333 к.с. Те са много добре познати на пазара със своята надеждност и изключително добро съотношение цена:производителност:разходи за обслужване и са отлично решение за малкото и средно стопанство.

Ние няма да разчитаме само на традицията, а ще предложим на българския фермер и машини от ново поколение, които по нищо не отстъпват на най-добрите световни образци, а дори ги превъзхождат в много показатели. Това са моделите RSM 161 с мощност от 380 к.с., шест сламотръса и система за овършаване TETRA PROCESSOR с огромна площ на овършаване от 9,4 кв.м.и роторния комбайн Torum 765 с мощност от 550 к.с. и уникалната и единствена по рода си система ADVANCED ROTOR SYSTEM, при която контрабарабанът се върти обратно на движението на аксиалния ротор и дава възможност за по-пълно използване на неговата площ, по-добро обършаване и намаляване на задръстването.

Следващата година ще предложим на  българските фермери новия модел роторен комбайн Torum 770, три нови модела силажокомбайни с мощност от 440, 500 и 550 конски сили, както и комбайна NOVA, които ще са сред премиерите на ноемврийското изложение в Германия „Агритехника“.

Интервюто взе:

Екатерина Стоилова

 

С машините на Ростселмаш ще предложим високопроизводителни модерни зърнокомбайни на достъпна и справедлива цена
9945
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Веселин Генев, председател на управителния съвет на БАТА АГРО:
Не виждаме стратегия за бизнес в програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини