Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.05.2018 г.

Междуредията в лозето: да се обработват или не

Полезни съвети
Междуредията в лозето: да се обработват или не

Учените твърдят, че най-благоприятни условия за високи добиви има тогава, когато междуредията са обработени. Има и лозари, които са убедени, че междуредията трябва да бъдат затревени, като тревата се коси. В такива лозя добивите са значително по-ниски от тези, при които междуредията се обработват. И все пак: струва ли си или не?

Обработка на почвата в лозето се извършва целогодишно:

          – основна есенна дълбока оран 20-25 см;

          – пролетно-лятна обработка, която включва оран (веднъж или 2 пъти), фрезоване и брануване;

          – в поливните лозя обработените междуредия могат да се редуват със засяване на сидерати, които после се зариват в почвата.

Тази класическа обработка на почвата позволява да се получават високи добиви, но същевременно води до загуба на органични вещества в почвата. Това налага един път на 3-5 години (в зависимост от вида на почвата) да се внасят органични торове.

В по-студените области, където се налага загрибане на лозята, то трябва да се извърши по-рано (и преди есенната дълбока оран), защото есенните дъждове могат да осуетят обработката.

Важно! Преди есенната обработка трябва да се внесе органичен тор (един път на 3-5 години) и фосфорно-калиеви торове. Есенната дълбока оран може да се съчетае със загрибането, а във високостъблените лозови насаждения плужната оран може да се замени с обработка с култиватор-разрохвач (на дълбочина до 30 см). Това ще осигури намаляване на разхода на гориво до 40-50% и на почвената ерозия, тъй като почвата не се разпрашава, а остава равна.

Пролетната обработка се извършва веднага щом земята се затопли. Това може да бъде оран, фрезоване или брануване, но целта е да се задържи влагата.

След всеки дъжд или поливане на лозята е желателно да се разрохква повърхностния слой, който образува кора, за да се предотврати изпарението.

Броят на обработките на почвата, извършвани през лятото, зависи от метеорологичните условия и затревяването с бурени. Когато лозята се напояват се налага по-честа обработка. Ако лозето не се окопава и има достатъчно дъждове, извършва се плитка обработка на 5-8 см, която се нарича  „сухо напояване“.

При силно затревяване почистването може да се извършва и на ръка, но не трябва да се допуска вкореняване на плевелите. Борбата с тях може да се извършва и с хербициди, но това трябва да се извърши преди развитието на пъпките.

Съвет:

Нежелателна е обработка на силно песъчливи почви. В този случай трябва да се извършва само леко разрохкване, за да се премахнат плевелите.

Междуредията в лозето: да се обработват или не
13426

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Проект за постановление
Държавата ще дава безлихвени заеми на общините за проекти по селската програма
Търговски политики
Турция намали двойно митото при вноса на слънчогледово семе
Пазари
Прогнозите за добива от слънчоглед в Русия, Украйна и ЕС се подобриха след падналите дъждове
Предстоящо
Шест родопски села вдигат събор на Хайдушки поляни
Предстоящо
От 28 до 31 юли в Добрич ще се проведе 26-то издание на земеделския панаир
Заради сушата Еврокомисията реши директните плащания да бъдат преведени от 15 октомври
Съюзът на градинарите настоява за нисколихвени кредити за сектора от 2018 г.
Свързани материали
Виж
През юли
При чести превалявания маната по лозата може да бъде много опасна
Ежедневното шествие на птиците по улиците на Стеленбош е туристическа атракция
В ЮАР патици заместват пестицидите в опазването на лозя от вредители
Пуснете димна завеса в лозето
При студена пролетта
Анализирайте почвата за болести
Новото лозе се прави на стари житници
Перголата краси двора, дава повече и по-сладко грозде
Определящи са мястото и сортът на насажденията
При люта зима лозето загива
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам