Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.05.2018 г.

Междуредията в лозето: да се обработват или не

Полезни съвети
Междуредията в лозето: да се обработват или не

Учените твърдят, че най-благоприятни условия за високи добиви има тогава, когато междуредията са обработени. Има и лозари, които са убедени, че междуредията трябва да бъдат затревени, като тревата се коси. В такива лозя добивите са значително по-ниски от тези, при които междуредията се обработват. И все пак: струва ли си или не?

Обработка на почвата в лозето се извършва целогодишно:

          – основна есенна дълбока оран 20-25 см;

          – пролетно-лятна обработка, която включва оран (веднъж или 2 пъти), фрезоване и брануване;

          – в поливните лозя обработените междуредия могат да се редуват със засяване на сидерати, които после се зариват в почвата.

Тази класическа обработка на почвата позволява да се получават високи добиви, но същевременно води до загуба на органични вещества в почвата. Това налага един път на 3-5 години (в зависимост от вида на почвата) да се внасят органични торове.

В по-студените области, където се налага загрибане на лозята, то трябва да се извърши по-рано (и преди есенната дълбока оран), защото есенните дъждове могат да осуетят обработката.

Важно! Преди есенната обработка трябва да се внесе органичен тор (един път на 3-5 години) и фосфорно-калиеви торове. Есенната дълбока оран може да се съчетае със загрибането, а във високостъблените лозови насаждения плужната оран може да се замени с обработка с култиватор-разрохвач (на дълбочина до 30 см). Това ще осигури намаляване на разхода на гориво до 40-50% и на почвената ерозия, тъй като почвата не се разпрашава, а остава равна.

Пролетната обработка се извършва веднага щом земята се затопли. Това може да бъде оран, фрезоване или брануване, но целта е да се задържи влагата.

След всеки дъжд или поливане на лозята е желателно да се разрохква повърхностния слой, който образува кора, за да се предотврати изпарението.

Броят на обработките на почвата, извършвани през лятото, зависи от метеорологичните условия и затревяването с бурени. Когато лозята се напояват се налага по-честа обработка. Ако лозето не се окопава и има достатъчно дъждове, извършва се плитка обработка на 5-8 см, която се нарича  „сухо напояване“.

При силно затревяване почистването може да се извършва и на ръка, но не трябва да се допуска вкореняване на плевелите. Борбата с тях може да се извършва и с хербициди, но това трябва да се извърши преди развитието на пъпките.

Съвет:

Нежелателна е обработка на силно песъчливи почви. В този случай трябва да се извършва само леко разрохкване, за да се премахнат плевелите.

Междуредията в лозето: да се обработват или не
14286

Последни материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Кабинетът одобри възможност за частично отнемане на разрешението за развъдна дейност
Решения на Министерския съвет
Одобрена е българската позиция за предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Решения на Министерския съвет
Отпуснатите средства за предотвратяване на африканската чума по свинете се преразпределят
Решения на Министерския съвет
С две години се удължава срокът за обновяване на електронната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър
Извън графиците
Отсрочка за парите за газьола
Предстоящо
Най-късно до 17 декември ще се обяви окончателната оценка по мярка 9
Свързани материали
Виж
През юли
При чести превалявания маната по лозата може да бъде много опасна
Ежедневното шествие на птиците по улиците на Стеленбош е туристическа атракция
В ЮАР патици заместват пестицидите в опазването на лозя от вредители
Пуснете димна завеса в лозето
При студена пролетта
Анализирайте почвата за болести
Новото лозе се прави на стари житници
Перголата краси двора, дава повече и по-сладко грозде
Определящи са мястото и сортът на насажденията
При люта зима лозето загива
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам