Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.05.2018 г.

Червеногалова листна въшка по френското грозде

Практика
Червеногалова листна въшка по френското грозде

sinor

Много често по младите листа на френското грозде се наблюдават подутини (гали) и червеникави петна, които наподобяват на ръжда. Всъщност това е резултат от дейността на червеногаловата листна въшка. Хранейки се със соковете на растенията, тя причинява деформация по листата и води до рязко намаляване на  добива. В бъдеща перспектива реколтата също е под въпрос, тъй като засегнатите върхове на издънките изсъхват, а това води и до унищожаване на плодните пъпки.

Понастоящем червеногаловата листна въшка се намира навсякъде, където се отглежда касис. Тя напада всички сортове – черното, червеното и бялото и борбата с този вредител трябва да се води навременно, защото се размножава много бързо и изсушава храстите, а после се пренася на следващите.

Опасностите идват и от това, че червеногаловата въшка пренася и вирусни заболявания. Младите леторасли, даже след унищожаване на вредителите, изостават значително в своето развитие и намаляват добива.

Активното развитие и разпространение на вредителя започва от времето на цъфтеж на растенията. Пикът настъпва обикновено през юни.

Най-често тогава започва обработката на увредените растения, но сроковете вече са пропуснати. Пръскането на растенията, когато въшката вече е завършила своето дело, вече е излишно. Тя е развила няколко поколения и е образувала колонии. Когато листата на касиса вече са загрубели, листната въшка не може да ги пробива и смуче сокове, се премества върху плевелите. Най добър посредник е мъртвата коприва.

В борбата с червеногаловата листна въшка могат да се използват следните препарати: Актара 25 БГ 2 гр., Децис 2,5 ЕК 5 мл., Моспилан 20 СГ 3 гр., Вазтак нов 100 ЕК 3 мл. за 10 литра вода.

Полезно е наред с френското грозде да се засяват тагетиси, невен, лайка. Това са растения със силна миризма, които дезориентират вредителя. А мъртвата коприва, която се явява посредник, трябва да се унищожава още при появата.

Листните въшки харесват младите издънки, поради което всички ненужни трябва да се премахнат и да останат само най-силните. Когато листните въшки са все още малко, то могат да се отстраняват заселените с тях листа, които се познават по деформациите и цветните петна.

Съвременната растителна аптека предлага безвредни за човека биологични препарати, с които може да се пръска 3-5 преди прибиране на реколтата.

Червеногалова листна въшка по френското грозде
24008
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Френското черно грозде
Как да размножаваме и поддържаме касиса?
Ягодоплодните овощни култури обичат грижите
Ще се проведе в Смолян – вход свободен
Предстои обучителен семинар за размножаване на касиса чрез зелени и зрели резници
Грижите за оформените храсти са по-малко
За всеки вид продължителността на оформяне е различна
Как се подкастрят храстите
Ако клонките си пречат, режете по-слабите
Помогнете с ножица на касиса да ражда повече
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини