Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.07.2003 г.

Кога да берем френското и немското грозде

При френското грозде се различават сортове с черна, червена и бяла окраска на плодовете

15-07-2003 г. При френското грозде се различават сортове с черна, червена и бяла окраска на плодовете. Особеното в беритбата на черното грозде (касиса) е това, че при едни от сортовете (Силвергитерсово черно) узряването на всички зърна става сравнително едновременно, докато при други (Велингтон ХХХ) връхните плодове, както и тези във вътрешността на храстите, не узряват дружно, пише в. Фермер новият. Това налага беритбата да се извършва през 2-3 дни, т.е. на два-три пъти. Моментът на започване на беритбата се определя от състоянието на плодовете по връхната част на гроздчетата. Щом те станат червени и леко потъмнеят, беритбата трябва да започне. Плодовете във върха трябва да са почти узрели, а тези в основата на гроздчетата да не са презрели. При закъсняване рано узрелите плодове окапват, а в презрелите съдържанието на киселини, витамин С и на захари намалява. Бере се само в сухо и слънчево време през ранните часове на деня, след вдигане на росата. Мокрите плодове бързо плесенясват. Когато плодовете ще се консумират в прясно състояние, откъсват се целите гроздчета, без да се допуска оронване на зърна. Ако се бере за преработка, може да се откъсват и цели чепки и да се оронват и зърна. Плодовете се запазват до две седмици, като се поставят в проветриво хладно помещение при температура, не по-висока от 10-12 градуса, а за по-дълго - до 30-40 дни в буркани, поставени в хладилник при температура 0 градуса. През 4-5 дни обаче бурканите трябва да се отварят за 15-20 минути. Плодовете на касиса се консумират сравнително малко в прясно състояние, въпреки че именно тогава те са най-полезни за организма. Характерно за тях е, че запазват стабилно изключително високото си съдържание (3-4 пъти по-голямо, отколкото в лимоните и ягодите) на витамин С. Основно се преработват във великолепни сокове, компоти, сиропи, желета, ликьори, вино, конфитюри, а в прясно състояние се приготвят и салати (с ябълки, моркови, круши), супи, ястия и се влагат в много десерти и сладкиши. Беритбата на плодовете на червеното и бялото френско грозде за разлика от тези на касиса може да продължи и по-дълго време, защото те трудно окапват. Подходящи се предимно за преработване в сокове, желета и други продукти. При бодливото (немско) грозде се различават сортове с червено, червено-виолетово, зеленикаво, белезникавокремаво и жълто оцветяване на плодовете. Немското грозде се бере в различна степен на зрялост - за сладка и компоти - в техническа зрялост, а за конфитюр и за консумация в прясно състояние - в беритбена. Беритбената зрялост се определя по оцветяването на плодовете. Обикновено беритбата се извършва на 2-3 ръце. Червените сортове се берат на два пъти, преди целите зърна да са добили тъмночервен цвят и през ципата на зърното да личат светлите сферични жилки. Светлите сортове се берат също на два пъти - когато зърната започнат да се избистрят, преди да са омекнали. Набрани в беритбена зрялост и поставени в малки щайги по 2-2,5 кг в тъмно, сухо и прохладно помещение, плодовете може да се съхранят до 4-5 дни, а в домашен хладилник - до 2 седмици. Червените, червено-виолетовите и зеленикавите плодове се предпочитат за ядене в прясно състояние, за приготвяне на желета, а неузрелите напълно - за сладка и за компоти. Белезникавокремавите и жълтите плодове се използват повече за преработване в желета, конфитюри и компоти, пише още вестника. Плодовете на бодливото грозде съдържат захари, минерални вещества, органични киселини, пектин, витамин С и други, но не са подходящи за хора с чувствителна храносмилателна система, с язви на стомаха и на дванадесетопръстника.

 Кога да берем френското и немското грозде
41539
 

Последни материали
Виж
Павел Драганов отправи лична молба към министъра
Овцевъдът с най-награждаваното стадо отказва евтаназия заради шарка
До 15 август се подават заявления за плащане по интервенцията за застраховане на реколтата
Животните понасят болестта без щети
Проф. Дойчо Димов: Призовавам БАБХ да не бърза с унищожаването на маришките овце
Немската промишленост продължава да губи конкурентоспособност
Гърция започна строежа на нов напоителен канал от Места за 56 000 декара земя
Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари
Сложна година и за лозарите – слаба реколта и добиви, които не покриват разходите
Свързани материали
Виж
Павел Драганов отправи лична молба към министъра
Овцевъдът с най-награждаваното стадо отказва евтаназия заради шарка
До 15 август се подават заявления за плащане по интервенцията за застраховане на реколтата
Животните понасят болестта без щети
Проф. Дойчо Димов: Призовавам БАБХ да не бърза с унищожаването на маришките овце
Немската промишленост продължава да губи конкурентоспособност
Гърция започна строежа на нов напоителен канал от Места за 56 000 декара земя
Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари
Сложна година и за лозарите – слаба реколта и добиви, които не покриват разходите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини