Начало » Новини » Страната
03.05.2018 г.

Вместо с 6 на сто бюджетът на ОСП след 2020 г. ще бъде намален с 5 процента

Преките плащания се съкращават с 4 на сто
Вместо с 6 на сто бюджетът на ОСП след 2020 г. ще бъде намален с 5 процента

sinor

Предложението на Европейската комисия за Многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за следващия програмен период 2020-2027 г. е 1,279 трилиона евро, като в този бюджет влиза и Фондът за регионално развитие. Това съобщи председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, представяйки бъдещото разпределение на средствата.

Вместо очакваното 6-процентно намаление на средствата за Общата селскостопанска политика (ОСП) комисията е решила парите за земеделие да се съкратят с 5 на сто спрямо сегашния бюджет. Директните плащания пък ще бъдат орязани с 4 на сто. 

Според проекта парите за Кохезионна политика ще се свият със 7 на сто, докато има програми, които ще запазят сегашния си бюджет, поясни Юнкер.

Това, което пряко се отнася до България, е, че се обещава добро финансиране за фермерите от новите държави членки.

Сред основните приоритети на ЕК ще бъде привличането на младите хора в селското стопанство, като целта е „да удвоим броя на младите хора, които да участват в програмата Еразъм плюс“, добави еврокомисарят по бюджет и финанси Гюнтер Йотингер. Вместо сегашните над 14 млрд. евро бюджетът по тази програма ще достигне 30 млрд.

Именно с тази цел програми като Хоризонт 2020, които стимулират иновациите, ще получат допълнително 60%, така че от сегашните от 79 млрд. евро след 2020 г. по тази програма бюджетът ще се вдигне на 97,6 млрд. евро. По този начин с внедряване на иновациите в страните-членки ще се създадат нови работни места, посочи еврокомисарят.

Повечето евродепутати приветстваха плана на Европейската комисия за увеличаване на националните вноски до 1,11% от БНП и нови източници на приходи в дългосрочния бюджет на ЕС, съобщи пресцентърът на ЕП.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни вчера коментира следното. „В презентацията на Комисията се наблегна на важността на политически бюджет. Подчертава се принципът на добавената европейска стойност. Отделянето на повече средства за „Еразъм+“, наука, МСП и климатичните промени са позитивни аспекти. Искаше ни се да видим бюджет от 1,3% от БНП. предвид намаляването на средствата за земеделие и кохезионна политика ние ще направим всичко възможно да защитим нашите позиции. Важно е, че Комисията е наблегнала на ролята на ресурсите в съответствие с позициите на Парламента.“

Повечето евродепутати одобриха предложенията на Еврокомисията, като приветстваха решението преимущественото да се финансират нови приоритети като наука, управление на границите и миграция, подкрепа за младите, отбрана и сигурност, макар че амбицията е по-малка от тази в позицията на ЕП. Много също така приветстваха обвързването на европейското финансиране със спазването на върховенството на закона.

Голямо мнозинство също така приветства плановете за въвеждане на нови собствени ресурси за ЕС на основата на нова схема за корпоративно данъчно облагане, приходи от системата за търговия с емисии и данък върху пластмасата, които ще позволят намаляването на преките вноски на държавите членки, основани на БНП.

Евродепутати подчертаха, че плановете за намаляване на финансирането за регионално развитие и общата селскостопанска политика трябва да бъдат обсъдени с реципиентите, но земеделските общности на Европа не трябва да бъдат жертвани. Някои изразиха съжаление, че плановете имат недостатъчна „визия“ или по-смели мерки за борба със социалните неравенства и климатичните промени. Други обаче биха предпочели Комисията да предложи по-малък бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. Те протестираха срещу това, което за тях е политически натиск от страна на ЕС срещу национални правителства чрез предлагането на условия, обвързващи финансирането със спазването на върховенството на закона или миграционната политика.

Някои евродепутати също така посочиха, че предложенията за дългосрочна финансова рамка и собствени ресурси, както и различните програми, които ще бъдат представени през май и юни (например, земеделие, регионално развитие, наука) ще бъдат разглеждани като един цялостен пакет по време на предстоящите преговори със Съвета.

На 14 май Европейският парламент ще изложи своята позиция по многогодишната финансова рамка (МФР) и собствените ресурси на ЕС в две отделни резолюции - „Следващата МФР: изготвяне на позицията на Парламента относно МФР след 2020 г.“ и „Реформа на системата на собствените ресурси на Европейския съюз“.

Очаква се евродепутатите да отговорят на предложенията на Комисията в нова резолюция, която ще се гласува в края на май.

Вместо с 6 на сто бюджетът на ОСП след 2020 г. ще бъде намален с 5 процента
13761
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
Само за авансовите плащания по втория прием през финансовата 2024 година
Определен е бюджетът по 2 интервенции за лозари и винари
Еврокомисията одобри искането на България
Не губим средства по Програмата за развитие на селските райони за 2023 г.
Ще се търси допълнителен бюджет за проектите, получили необходимите точки
Новите центрове за плодове и зеленчуци по НПВУ ще заработят до юни догодина
За директните плащания - 409,38 млн. лв. по ПРСР 2014 - 2020 г.
ДФЗ ще разполага с 3 209,29 млн. лева за плащания за 2024 година
Ще бъдат подпомагани само доказано губещи зърнопроизводители
Производители на селскостопанска продукция извън зърното получават 150 милиона лева
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини