Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.04.2018 г.

Кога можем да садим зеленчуковите семена и разсада на открито

Полезни съвети
Кога можем да садим зеленчуковите семена и разсада на открито

Зеленчуците се смятат за топлолюбиви, ако растат добре и плододават щедро при дневни температури не по-ниски от 22 градуса по Целзий и нощни не под 10 градуса. Необходимо е да отчитаме тези особености, когато засаждаме семената и пресаждаме разсада на постоянно място на открито, за да избегнем възможността да загинат от внезапните застудявания през пролетта.

Сред особено топлолюбивите зеленчуци са аспержите, чиито семена имат нужда от 20-22 градуса, за да пробият, но най-богата реколта дава при 10-15 градуса. Дори кратковременните застудявания за тях са смъртоносни. Подобно е положението и с разсада от патладжани – семената поникват при температури над 15 градуса, а под тях растежът на растенията спира и при 10 градуса листата започнат да отмират. Ако тези температури се задържат за една седмица, растенията загиват. На бамята също са нужни 15 градуса за покълване на семената.

И културите от семейство „тиквови” са сред заморничавите в света на зеленчуците. Самите тикви издържат захлаждания до 10 градуса по Целзий, а кълновете се появяват при 13 градуса. Студовете са фатални за тях. Семената на краставиците и патисоните прорастват при 12 градуса, но за дружно покълване е нужна температура от 20-30 градуса. При 15 градуса ластуните на краставиците започват да вехнат, а растенията загиват, когато температурата падне до 3 градуса. Дори кратко застудяване ще ликвидира напълно разсада. За да покълнат семената на пъпешите и дините, температурата на околната среда не трябва да е под 16 градуса. Продължително захлаждане до 5-10 градуса ще забави развитието на растенията, а студовете бързо унищожават и дините, и пъпешите. Най-калени сред тиквовите са тиквичките – семената им покълват при 8 градуса по Целзий, а минималната температура за растежа на ластуните е 10-12 градуса. Те понасят кратки захлаждания до 6 градуса, но при спад на температурите до -1 градуса не ги чака нищо добро.  

Същото се отнася и за фасула – понася кратковременно застудяване, но при отрицателни температури растенията загиват масово. И доматите преживяват кратки студове, но понижаването на температурите до -3 традуса е фатално, а периоди с температури от -1 до 2 градуса по Целзий ще забавят плододаването им с 2-3 седмици.

Пиперът е по-нежен от доматите и загива още при падане на температурите под 0 градуса. Интересно е, че вече развитият пипер устоява и на студ от -6 градуса, но за съжаление това не се отнася за разсада.

А за да не се стига до положение разсадът да порасне прекалено преди пресаждането му на открито, трябва да сме наясно при какви температури да го държим: зелето – от 6 до 10 градуса, кромидът и целината – 8-10 градуса, растенията от семейство „картофови” – 12-15 градуса и тези от семейство „тиквови” – 15-17 градуса.

Кога можем да садим зеленчуковите семена и разсада на открито
24452
 

Последни материали
Виж
През първите 5 месеца на годината спрямо същия период на миналата
ЕС вдигна износа на свинско за трети страни с близо 2 на сто
Въпреки неблагоприятното въздействие на дъждовете през юли и август
В Германия очакват ръст от над 20 на сто на реколтата от пшеница
Пострадалият е настанен за лечение в болница без опасност за живота
Теле блъсна моторист при движение по третокласен път в Хасковско
Дерогация разрешава ваксинация вместо евтаназия за генетично ценни стада
БАБХ следва сляпо европейския регламент в борбата с шарката по овцете
При слънчогледа положението е малко по-добро, но добивите са слаби
Сушата през юни и юли провали реколтата от царевица в Монтанско
Агрометеорологична прогноза за периода 15-22 август 2025 година
Недостатъчните валежи ще налагат увеличаване на поливането
Свързани материали
Виж
Полезно и практично
Имате избор на мястото на обраните зеленчуци да засадите нови
Турция изгражда нова оранжерия с капацитет 30 000 тона зеленчуци годишно
Важно за фермерите!
От 1 август кандидатстват по нови програми организациите, произвеждащи плодовете и зеленчуците
Практика
Подхранване за ограничаване на нитратите в зеленчуците
Цени на производител на селскостопански продукти в Германия за май 2025 г.
Цената на производител на картофи в Германия е спаднала с над 41 процента
Застраховката - ценно преимущество за земеделеца
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини