Производството на птици, птиче месо и яйца в Турция е нараснало през декември, сочат данни на Турския статистически институт, цитирани от електронното издание Meatinfo.
Изпратените птици за клане са се увеличили с 11,4% през декември 2017 г. спрямо същия месец на миналата година и с 3,6% спрямо ноември. Най-значим е ръстът при пуйките – през декември са заклани с 22,8% повече спрямо последния месец на 2016 г. и с цели 54,1% повече от ноември.
Производството на пилешко месо в Турция се е разширило с 11,4% през декември на годишна база и с 3,6% спрямо ноември, достигайки 185 681 тона. И тук прирастът при пуйките е по-голям – произведено е с 38,8% повече месо спрямо декември 2016 г. и с 21,4% на месечна база, достигайки 6 079 тона.
Отглежданите в турските птицеферми кокошки пък са снесли 1,7 млрд. яйца през декември, или с 6,2% повече от същия месец на 2016 г. и с 4,5% повече от ноември.