И през миналата година вносът на зеленчуци в страната е нараснал - тенденция, която твърдо върви нагоре през последните години, съобщават от министерството на земеделието. По предварителни данни на НСИ в периода от януари до ноември 2017 г. вносът на пресни зеленчуци се е увеличил с 0,8% на годишна база, достигайки 213,3 хил. тона. В същото време обаче поради спада във вноса на портокали и мандарини държавата отчита спад в общия импорт на плодове и зеленчуци от 3%. За 11-те месеца на годината на вътрешния пазар са влезли 262,6 хил. тона плодове.
Най-голям принос за нарасналия внос на пресни зеленчуци имат картофите, чиито доставки са нараснали за 11-те месеца на 2017 г. с 11,3%. Общо са внесени 3,3 хил. т картофи, което се дължи и на дъмпинговия внос от ЕС.
С близо 10 на сто е нараснал и вносът на домати, като статистиката отчита, че за периода от януари до ноември са внесени с 5,8 хил. тона повече спрямо 2016 г.
Сред внасяните в по-големи количества продукти съществено увеличение се отчита и при патладжаните, тиквите и чесъна - с между 9% и 67,4% (най-значително при чесъна). От друга страна вносът на зеле намалява с 30,5%, а този на гъби и трюфели, пиперки и лук – от 6,5% до 16,7%.
Намалението на вноса на пресни плодове на годишна база се дължи основно на спад при цитрусовите плодове – с 22 хил. тона по-малко (26,9%), при ябълките – със 7 хил. тона по-малко (18,2%) и при гроздето – с 6,6 хил. тона (40,8%).
Сред произвежданите в страната плодове понижение се отчита и при вноса на сливи (с 63,5%), вишни (с 43,6%), дини (с 10,1%), пъпеши (с 13%) и ягоди (с 14,4%). В същото време, доставените количества кайсии, череши, черупкови плодове, праскови и круши се увеличават в границите от 20,7% до 74,3%, като най-значителен ръст е налице при кайсиите.
През първите единадесет месеца на 2017 г. от страната са изнесени 34,1 хил. тона пресни зеленчуци и 36,1 хил. тона пресни плодове, което е съответно с 9,9% повече и с 5% по-малко спрямо същия период на 2016 г.
Най-значително увеличение на годишна база се наблюдава при износа на бобови зеленчуци – близо четири пъти или с 9,2 хил. тона. Чувствително нарастват и реализираните извън страната количества домати, патладжани, зеле, тикви и картофи – от 36,1% при доматите до 86,8% при картофите. От друга страна, износът на краставици се свива с 5,2 хил. тона или 47,6%. Съществено намаление на експорта се наблюдава и при гъбите и трюфелите (със 71,6%), морковите и репите (с 46,9%) и лука (с 59,9%).
Намалението на износа на пресни плодове спрямо единадесетте месеца на предходната година е основно в резултат на отчетения по-нисък износ на дини – с 2,1 хил. тона (32,8%), цитрусови плодове – с 1,8 хил. тона (11,9%) и ябълки – с 1,5 хил. тона (65,2%). Понижение се регистрира и при изнесените количества ягоди, пъпеши, малини и круши – с между 36,5% и 90,9% (най-значително при крушите).
Същевременно експортът на черупкови плодове, сливи и кайсии нараства от два до близо четири пъти, а този на череши, праскови и вишни – в рамките на 39,7% - 66,6%.