Световният пазар се нуждае от все повече плодове и зеленчуци, преминали през дълбока преработка, и ако през 2014 г. е достигал 203,3 млрд. долара, през 2020 г. се очаква да се разрасне до 319,9 млрд. долара, сочи доклад на базираната в САЩ консултантска компания Zion Market Research, цитиран от електронното издание AgroPortal.
Експертите на компанията отбелязват, че пазарът на преработени плодове и зеленчуци еволюира доста бързо, инвестициите в сектора се увеличават с всяка година, а освен това износът за страните с по-слабо развито производство нараства интензивно. При това видовете преработка като сушене, консервиране, замразяване, приготвяне на сокове и сладка са особено популярни, тъй като удължават сроковете на продажба и на годност на стоките, а това дава възможност на потребителите да консумират пълноценни и полезни продукти през цялата година.
Развитието на отрасъла е стимулирано от промените в навицита за потреблението на хранителните продукти. Необходимостта от достъпни пресни и здравословни продукти, които не изискват продължително приготвяне, нараства ежегодно. Върху развитието на бранша оказват влияние и повишаването на покупателната способност на световното население и урбанизирането на обществата като цяло. Това на свой ред стимулира развитието на технологиите за преработка на плодове и зеленчуци, се изтъва в доклада.
По данни на Zion Market Research почти половината от преработените плодове и зеленчуци се произвеждат от пресни, а делът на консервираните е най-голям – около 20% през 2014 г. Очаква се обаче с течение на времето този дял да намалява за сметк на увеличаването на потреблението на пресни продукти на фона на нарастващата популярност на здравословното хранене.