Начало » Новини » Страната
13.02.2018 г.

Иновативен уред зарежда скоростно от бункери със зърно до камини с пелети

Устройството няма аналог в България и ще бъде изложено на АГРА в Пловдив
Иновативен уред зарежда скоростно от бункери със зърно до камини с пелети

За първи път в България иновативна система спестява неколкократното вдигане на тежки чували за пълнене на домашни камини и отоплителни пелетни горелки. Уредът извършва зареждане с до 300 килограма дневно. В своя "фермерски" вариант на една работна смяна системата може да пълни и силози с по 3 тона зърно. Изцяло автоматичната разработка ще бъде демонстрирана на специализираната изложба АГРА, която ще се проведе от 21 до 25 февруари в Палата 3 на Международен панаир Пловдив, съобщиха конструкторите.

Подходяща е за зареждане на бункери с фуражи и за отопление на оранжерии и големи помещения в селското стопанство. "Това означава, че системата може да се адаптира лесно спрямо нуждите на конкретния случай", обясни  инж. Александър Лалов продуктов мениджър във фирмата производител "ТMG". Идеята възникнала преди 3 години, а в момента можем да задоволим и най-претенциозните изисквания откъм мощност, позициониране и обем, уверяват експертите от пловдивската компания.

Според изчисленията системата е в състояние да работи без дефекти повече от 20 години. На вакуумен принцип се изсмуква материалът от специално разработен голям контейнер и се пренася към съответния уред, съд или апаратура. Това става с мощен  двигател и филтър. Процесът на зареждането е напълно автоматизиран - датчик следи нивото на материала в бункера и преди неговото изчерпване, стартира нов цикъл. Принципът й на работа позволява тя да се ползва също за зареждане на домашни камини и отоплителни горелки на пелети. Чувалите с тях са тежки и неколкократното им вдигане е изключително неудобство, особено за възрастни хора, смятат конструкторите. Системата на "ТMG" е без обслужване - с изключение на първоначалното поставяне на материала в контейнера. Поетапното напълване на отоплителния уред с нужното количество материал за горенето се дозира чрез автоматика. Конструкторите са елиминирали напълно риска от засмукване на искри при зареждането, което превръща системата в изключително безопасно устройство дори в силно запалима среда. Специалните филтри са самопочистващи се.

Уредът е лесен за монтаж и закрепване, не заема голяма площ. За битови нужди капацитетът за зареждане на ден е 300 килограма горивен материал. Спрямо количествата се разработва и различна автоматика. Затова всяка отделна система е бутикова и се изработва по индивидуалните параметри, обясни инж. Александър Лалов. При необходимост може да се постави сензор за осветление, с който работата спира през нощта след извършване на последното зареждане. Цената на системата започва от 1600 лева.

Освен пелети, фураж, зърно, брашно и гранулати системата пренася всякакви видове насипни и прахообразни материали в селското стопанство, в хранително-вкусовата и във фармацевтичната промишлености, в производството на пластмасови изделия. В зависимост от конкретния материал за пренос възникват и проблеми, чието разрешаване е част от действието на системата. Например пелетите често се групирали произволно и "засядали", без да пропадат в улея. Специална засмукваща сонда разбива струпването за секунди и осигурява безпроблемната работа на устройството, обясняват експертите.

Иновативен уред зарежда скоростно от бункери със зърно до камини с пелети
13650
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Предстои „Ден на кариерата в Аграрен университет- Пловдив“
ARIA
Включете се в конкурса „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони”
Отличия
Кирил Вътев връчи награда за “Инвеститор на годината” с принос за развитие на регионите
Кандидатурите
На 7 март избират нов ректор на Аграрния университет, кандидатите са двама
За 18-та поредна година
На 5 март се връчват наградите „Инвеститор на годината“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини