Начало » Новини » Коментари
09.02.2018 г.

Как се прилагат три от важните национални стандарти за справяне с ерозията

Кампания 2018 г.
Как се прилагат три от важните национални стандарти за справяне с ерозията

sinor

В няколко поредни броя Синор.БГ ви информира за седемте национални стандарти, чиито екологични практики трябва да се прилагат от фермерите, за да получат необходимото субсидиране по зелените плащания. Тези стандарти са в основата и на наредбите за прилагане на схемите по директните плащания, които са актуални и в Кампания 2018 г.

Досега ви запознахме с първите три стандарта. Идва ред на четвъртия, който описва изискванията за опазване на почвата от ерозия чрез осигуряване на растителна покривка със слята повърхност в обработваемите площи.

В земеделското стопанство с уникален идентификационен номер и обработваеми площи над 50 декара (5 ха) е задължително в общата сеитбооборотна площ да се включат минимум 30% култури със слята повърхност, с изключение на площи за производство на тютюн.

В общата сеитбооборотна площ на стопанството се включват отглежданите култури със слята повърхност, окопните култури и площите оставени под угар. Не се включват постоянно затревените площи, трайните насаждения (многогодишните култури), оранжерийните площи, семейните градини и площите заети с тютюн.

Този стандарт е приложим за изпълнение, когато върху тези над 50 декара трябва да засеете минимум 30% култури със слята повърхност от общата сеитбооборотна площ. Така допринасяте за предотвратяване на ерозията на площите, върху които отглеждате тези култури.

Експертите препоръчват за по-добро управление на обработваемите земи всяка година фермерът да изготвя сеитбоборотен план на стопанството. За целта се обръщайте към специалист агроном.

Площите под угар също се включват в сеитбооборотния план. Правете разлика между двата вида угар – черна и зелена. Черната угар е без наличие на растителна покривка и не покрива изискването на стандарта, докато при зелената угар върху площта се засява култура със слята повърхност като образуваната растителна покривка не се използва за производство, а се заорава, т. нар. сидерация.

Зеленото торене представлява заораване на свежа (зелена) маса за обогатяване на почвата с органично вещество и повишаване на почвеното плодородие. За целта се използват т. н. „сидерати“, които могат да бъдат азотфиксиращи растения от семейство „Бобови“ (Fabacea) и/или култури с по-къс вегетационен период и формиращи голямо количество растителна маса, която може бързо да се разлага. Срокът на заораване на сидератите зависи от времето на засяване на следващата култура и от времето, необходимо за разлагане на органична маса. Растенията се заорават на 20-25 см дълбочина.

При петия национален стандарт за ограничаване на ерозията се използват техники, които се прилагат върху на площи с наклон. Става въпрос за перпендикулярна обработка на склона или по хоризонталите, когато става въпрос за обработваема земя или при трайните насаждения – за укрепване на междуредията чрез затревяване частично/пълно, или засяване/засаждане с други култури, и/или обработката на почвата се извършва перпендикулярно на склона или по хоризонталите.

Петият стандарт е приложим за изпълнение, когато обработваемите площи или площи с трайни насаждения от стопанството са с наклон.

При тези площи почвата е подложена на механично разрушаване и отнасяне в резултат от въздействието на водата и вятъра - налице е влошена структура и водно-въздушен режим на почвата. Този процес се определя като ерозия на почвата.

За да предотвратите появата на ерозионни процеси на тези площи, фермерите трябва:

- при обработваемите земи да извършват обработката на почвата перпендикулярно на склона или по хоризонталите, т. нар. контурна обработка;

- при трайните насаждения да укрепват междуредията чрез затревяване (частично или пълно) или да ги засадят с други култури Или пък трябва да се извърши обработката на почвата перпендикулярно на склона или по хоризонталите.

Частично затревяване на междуредията е когато затревяването е през едно или две междуредия.

Препоръчителни мерки:

За да предотвратите появата на ерозионни процеси на почвата, вие може да прилагате една или няколко от следните мерки:

- противоерозионни сеитбообращения в засегнатите участъци;

- подходящи обработки на почвата;

- запазване и изграждане на съществуващите полезащитни пояси;

- опазване на съществуващите и изграждане на нови тераси и синори;

- постоянно затревяване или затревяване с цел „зелено торене“.

Национален стандарт шест включва запазване на почвеното плодородие чрез забрана за изгаряне на стърнищата. Само да припомним, че стърнище се наричат следжътвените остатъци от зимните и пролетните житни култури със слята повърхност (пшеница, ръж, тритикале, овес и ечемик).

Стандартът е задължителен за изпълнение, ако на площи от стопанството си отглеждате някоя от посочените зимни и/или пролетни житни култури със слята повърхност – пшеница, ръж, тритикале, овес и ечемик. За изпълнение на стандарта, вие не трябва да изгаряте стърнищата.

При изгарянето на стърнищата и другите растителни остатъци:

- се увеличава опасността от пожари;

- високата температура унищожава голяма част от органичното вещество в тях;

- разрушава се хумусният слой;

- унищожава се част от почвените микроорганизми, под въздействието на които се разграждат органичните вещества;

- увеличава се процентът на въглеродните емисии и фините прахови частици във въздуха и др.

Когато не изгаряте стърнищата и другите остатъци, а ги заоравате, вие поддържате оптимални условия за:

- подобряване на почвеното плодородие, водопропускливостта, влагоемността на почвата и ерозионната устойчивост на почвата;

- унищожаване на плевелната растителност;

- потискане развитието на неприятелите и причинители на болести по културите.

Растителните остатъци след заораване попадат при по-благоприятни условия за трансформиране в органично вещество, а по-ранната дълбока оран оказва положително въздействие върху добивите от земеделските култури.

Със заораването на стърнищата и другите растителни остатъци, се запазва част от полезната почвена микрофлора и фауна, които пряко участват в процесите на преобразуване на органичните вещества в хумус и са важен фактор за повишаване плодородието на почвата и устойчивостта й на ерозия.

Препоръки за оползотворяване на растителните остатъци чрез:

- използването на раздробители (мулчери) за нарязване и разхвърляне на остатъците;

- постеля за животните;

- почвени субстрати при някои култури;

- фураж на животните;

- получаване на брикети/пелети за директно изгаряне като биогориво;

- за получаване на биогаз;

- за получаване на „зелена“ енергия.

Растителните остатъци като цяло (вкл. остатъците в овощни градини/оранжерии) можете да оползотворите чрез използването им за мулчиране; производство на компост и други.

Как се прилагат три от важните национални стандарти за справяне с ерозията
4109

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
След епизоотичния съвет
Ветеринари тепърва ще установяват причината за смъртността на овцете в Болярово
Важно за фермера
Предстоят открити дни на фонд Земеделие в Търговище, Шумен и Разград
Започва българо-полска научна конференция, посветена на земеделието и селските райони
Интервю с Бисер Петков
От 1 юли 2019 г. пенсиите ще се вдигнат с 5,7 на сто, увери социалният министър
Перспективите за производството на царевица се влошават
Реколтата от мека пшеница в ЕС е най-слаба от 2012 г. насам
БАБХ сигнализира прокуратурата за организирано противодействие срещу ветеринарните власти в Болярово
Свързани материали
Виж
Състояние
В Югозападното предприятие покриват международни стандарти за управление на горите
Еврозаконодателство
България заедно със 7 държави от Източна Европа излизат с обща позиция по двойния стандарт
WWF
Всички гори в страната доказват отговорно управление по евростандартите
Предстоящо
Съюзът по хранителна промишленост организира 19 семинари и обучения до края на годината
Световни стандарти
В 10 процента от югозападните държавни гори не се предвиждат стопански дейности
Европейска комисия
Европейската комисия е готова с методология за тестване на двойния стандарт при храните
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам