В рамките на тазгодишното селскостопанско изложение АГРА, което се провежда всеки февруари в Пловдивския панаир, от 14 години се организира и конференция на тема производство и преработка на храни. Форумът е с международно участи и тази година ще се проведе на 21 февруари в зала „Пловдив“.
Темите за дискусии са следните – „Актуалните проблеми на хранително-вкусовата индустрията, според последните изисквания на българската и европейска нормативни уредби”, „Зелената сделка – европейски и световни предизвикателства“, „Стратегията „От фермата до масата“, „Фермерско и занаятчийско производство – пазари, проблеми и бъдеще“, „Актуални промени в законодатеството и контрола върху храните“, „Новите геномни техники“, „Европейските схеми за качество“, Здравословно хранене – проблеми и решения“, „Защита на системите за самоконтрол“, „Нови продукти в хранителната индустрия“ и др
Организираният форум предоставя възможност на участниците: да се запознаят в по-голяма конкретика с набора от политики предложени от ЕК, които трябва да направят Европа климатично неутрална до 2050 г. Със стратегията и произтичащите от нея ангажименти и действия на европейско и национално ниво; да повишат информираността си за създадените и предстоящите възможности за подкрепа в прехода към устойчиви хранителни системи; да почерпят познания от опита на други европейски държави в кръговата трансформация и активно да се включат с мнения и въпроси в обсъжданията и в обобщената визия по темата.
Стратегията "От фермата до трапезата" е ключов елемент от Европейския зелен пакт. Тя представлява нов комплексен подход към значението, което отдават европейците на устойчивостта и има за цел изграждането на устойчиви хранителни вериги, които да работят в интерес на потребителите, производителите, климата и околната среда.
Европейските и национални схеми за качество в новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г., ще насърчават производството на продукти със защитени географски означения и специфичен характер. Подпомагането ще даде възможност на местните производители да повишат имиджа на своите продукти и да им осигуряват достъп до нови пазари.
За лектори предварително са поканени: Експерти от МЗХ, от БАБХ, Университета по хранителни технологии, от ТЮФ Рейланд-България, Институт по консервиране и качество на храните - гр. Пловдив, Стоилко Апостолов – Фондация „БИОСЕЛЕНА”, НАТУРАЛНО ДЗЗД гр. Пловдив, Гергана Кабаиванова, Фондация ”Локал Фууд“, Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружение “Храни и напитки България“, Светлана Боянова, Надежда Василева и др.експерти.
Кръгла маса - въпроси към лекторите - МЗХГ, БАБХ, преподаватели от УХТ , от ИИРХ и др. ЦЕЛ на конференцията: Запознаване на участниците с актуалните проблеми, свързани с най-новите изисквания към производителите на храни, напитки, добавки, машини и др. Практически упражнения и дискусия по всички въпроси, вълнуващи производителите от хранителния бранш относно проверка от контролните органи от Българските ведомства и ЕС.