Начало » Новини » Коментари
06.02.2018 г.

Определени са въздушните зони за противоградна защита, които до март трябва да влязат в сила

Важно за фермера
Определени са въздушните зони за противоградна защита, които до март трябва да влязат в сила

sinor

Министерството на земеделието е определило въздушните координати за забрана на самолетните полети през 2018 г., тъй като в тези зони ще има активна противоградна защита. Точните координати са записани в проект на постановление на Министерския съвет за определяне на зоните във въздушното пространство на България, в които се ограничава въздухоплаването. Въвеждането им трябва да стане максимално бързо, защото до март те трябва да са включени в националната въздухоплавателна карта на страната.

Според стратегията за развитие на защитата от градушки се предвижда разширяване на нейния обхват с цел тя да обхване над 90% от земеделските земи на територията на Република България. Разширяването ще бъде извършено чрез използване на два способа – защита с противоградови ракети и самолетен способ, като вторият ще бъде въведен през 2019 г.

Към момента се прилага само ракетният способ на защита, като за осъществяване на първия етап от разширяването се предвижда въвеждане в действие на нови 62 ракетни площадки и промяна на местоположението на една от сега съществуващите.

Действащите към момента площадки са с точно определени географски координати, които са подробно описани в Постановление № 44 на Министерски съвет от 2010 г. за определяне на зоните във въздушното пространство на Република България, в които се ограничава въздухоплаването. Всяка площадка представлява опасна зона във въздушното пространство на Република България.

По отношение на предвидените за въвеждане в експлоатация през активния сезон по градозащита през 2018 г. нови ракетни площадки са извършени всички необходими действия по предоставяне на права на управление и са определени точните им координати.

За да бъдат въведени в действие през активния сезон по градозащита, е необходимо тези координати да бъдат включени в списъка на чл. 3, ал. 1 от Постановление № 44 на Министерски съвет от 2010 г.

Това от своя страна създава задължение за промяна на нормативната база. Тази промяна е необходимо да бъде извършена в максимално кратки срокове, тъй като след влизане в сила на тези изменения, те трябва да бъдат вписани в ежегодния бюлетин Aeronautical Information Publication (AIP), издаван от Международната организация за гражданска авиация, който се издава през месец март всяка година, за да влезе в сила от месец юни на съответната година.

В случай че новите площадки за противоградова защита не бъдат включени в бюлетина AIP, те няма да бъдат въведени в експлоатация през 2018 г., а това от своя страна ще доведе до компрометиране на противоградовата защита.

На основание чл. 26, ал. 3 и 4 от Закона за нормативните актове, проектът на постановление, докладът от министъра на земеделието, храните и горите, частичната предварителна оценка на въздействието и становището на дирекция „Модернизация на администрацията“ в администрацията на Министерския съвет са публикувани на интернет страницата на Министерството на земеделието, храните и горите и на Портала за обществени консултации със срок за предложения и становища 30 дни.

Към проекта на постановление е приложена финансова обосновка за актове, които не оказват пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет, съгласно Приложение № 2.1 към чл. 35, ал. 1, т. 4, б. „б” от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.

Определени са въздушните зони за противоградна защита, които до март трябва да влязат в сила
8912
 

Последни материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Свързани материали
Виж
Наднормените температури вдигнаха на крак градозащитата по-рано тази година
Поради ранното настъпване на високи температури
Започва активният сезон по противоградна защита с ракетен способ
Повечето служители в Изпълнителната агенция за борба с градушките са на минимална
Земеделското министерство иска средства за увеличаване на заплатите
Фонд „Земеделие”
Още 3,8 млн. лв. са преведени за щетите от градушки и наводнения
В края на сезона
Под 1 процент от защитената земеделска площ е засегната от градушки
Всяка ракетна площадка разполага с по 28 ракети при нужни минимум 22
Екипите за борба с градушките следят денонощно за градоносни облаци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини