До момента не е открит фипронил в пилешкото месо, предлагано на българския пазар, се посочва в съобщение, публикувано на официалния уебсайт на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). С цел гарантиране на безопасността на храните, предлагани на пазара, и във връзка със засиления официален контрол по отношение на разпространението на продукти, замърсени с фипронил, БАБХ е извършила лабораторно изпитване на птиче месо, пише в съобщението.
Проби за анализ са били взети от четирите най-големи производители на птиче месо в страната. Изследвано е както месо от пилета бройлерно производство, така и от кокошки-носачки. Пробите са проверени в акредитирана лаборатория и резултатите показват, че в нито една от четирите не е открито съдържание на фипронил в пилешкото.
БАБХ продължава и засиления мониторинг над яйца и яйчни продукти, както произведени у нас, така и търгувани в рамките на свободния европейски пазар, подчертават от ведомството. От началото на октомври до края на 2017 г. от всички ферми и пакетиращи центрове ежемесечно ще бъдат вземани проби за лабораторен анализ както за целите на самоконтрола, така и за целите на официалния контрол, обещават от агенцията.
Оттам изтъкват, че извършват и засилен контрол в животновъдните обекти по отношение използваните препарати за дезинсекция на птиците и правилната им употреба.