Начало » Новини » Страната
15.11.2023 г.

Стратев: Птицевъдите ще бъдат обезщетени при птичи грип, ако съобщават навременно

Засегнати са 20% от всички яйценосни птици в страната
Стратев: Птицевъдите ще бъдат обезщетени при птичи грип, ако съобщават навременно

Взимаме всички необходими мерки, за да прекъснем разпространението на високопатогенна инфлуенца по птиците в стопанствата в страната. Това съобщи на брифинг заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев в МЗХ, в който участваха изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински и председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов. „Това е процес, който изисква общи усилия от страна на министерството, включително БАБХ, ЦОРХВ, браншовите асоциации и не на последно място научните работници, за да може да вземем навременни мерки и да прекъснем този инфекциозен процес“, коментира заместник-министър Стратев.

В рамките на последните 20 дни имаме 7 огнища, които са установени в областите Велико Търново, Пазарджик, Хасково и Добрич. Засегнати са 1,2 млн. птици или това са 20% от всички яйценосни птици в страната, съобщи заместник-министър Стратев и призова птицевъдите да съобщават навременно, ако имат съмнения за заболяване в техните ферми, за да бъдат предприети бързо необходимите мерки и да бъде спрян инфекциозният процес. Заместник-министър Стратев увери птицевъдите, че в такива случаи стопанствата ще бъдат обезщетени. Към момента са налични 12 млн. лв. и при необходимост ще бъдат предвидени още средства.

Изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински коментира, че забраната на продажба на продукти от животински произход на фермерски пазари е предприета заради струпването на фермери по тези пазари и опасността заболяването да се разпространи. Очаква се мерките да отпадат поетапно в следващите десетина дни, след като се направи цялостен скрининг в птицевъдните обекти.

Вече е разрешена продажбата на риба и рибни продукти, както и на пчелен мед на тези пазари. Очаква се след изясняване на ситуацията в страната на регионален принцип, според актуалната епизоотична обстановка, да отпадат ограниченията и за други животински продукти, уточни д-р Патарински.

Председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов каза, че в България се предприемат адекватни мерки срещу заболяването и неправителственият сектор е обединил усилията си с администрацията в лицето на БАБХ и МЗХ, и с научните среди.

Днес в МЗХ се проведе работна група, създадена със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, която да обсъжда и предлага решения за необходимостта от изработване на Стратегия за ваксинация срещу високопатогенна инфлуенца по птиците.

Стратев: Птицевъдите ще бъдат обезщетени при птичи грип, ако съобщават навременно
3401
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
БАБХ
Птичи грип и във ферма в Димитровградско
Птичи грип.
Българската агенция по безопасност на храните с насоки за действие при откриване на мъртви птици
Бизнесът с апел към премиера заради бездействие на БАБХ за справяне с болестта „птичи грип“
Избухна Инфлуенца по птиците в област Хасково
Щамът H5 е слабо патогенен
Откриха огнище на птичи грип във ферма за патици в централна Франция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини