Световното производство на череши се оценява на около 2 млн. тона годишно, а на вишни – на около 1 млн. тона, обяви на конференция в Украйна Елена Поперечная, директор на компанията „Фруктовый проект”, цитирана от електронното издание Kurkul.
Според данните на Организацията за земеделие и прехрана най-много череши в света произвежда Турция – близо 450 хил. тона, следвана от САЩ с около 330 хил. тона и Иран със 175 хил. тона. Румъния е на 7-мо място с близо 90 хил. тона, а Гърция е 9-та с почти 75 хил. тона.
Най-много вишни произвежда в света пък произвежда Русия – 197 хил. тона, следвана от Украйна със 180 хил. тона, Турция със 176 хил. тона и Полша със 175 хил. тона. Сърбия е на 7-мо място с над 95 хил. тона, следвана от Унгария с малко над 90 хил. тона.
Поперечная обаче обръща внимание изключително на производителите на костилкови плодове в Европейския съюз. Според нея „в Европа още не са видели производител на череши и вишни, който да плаче”. „Всички те са много активни в търсенето на нови машини за охлаждане и сортиране. Освен това разширяват производството, тъй като виждат перспективата и на вътрешните си пазари, и на пазарите в азиатските държави”, твърди тя. На фона на руското ембарго и проблемите на производителите на костилкови култури, които наложиха вземането на специални мерки от Европейската комисия за компенсиране на загубите, думите на директорката на компанията звучат като елементарна политическа агитация.