Начало » Важно за фермера » Животновъдство
10.01.2006 г.

Това е най-трудният и отговорен период за овцевъдите

АГНИЛНАТА КАМПАНИЯ

10-01-2006 г. Добрите овцевъди от личен опит знаят, че от добрата организация, подготовка, контрол и помощ по време на агненето на овцете се отглеждат и реализират повече агнета, намаляват се загубите и се увеличават техните приходи. Пресмятанията показват, че в млечното овцевъдство около 50 на сто от приходите идват от продажбата на агнета, а в месодайното те са над 90 на сто. Горчивият опит от недалечното минало показва, че в някои едри овцеферми не се полагаха необходимите грижи по време на агненето и отрасълът понасяше огромни загуби. Но освен тях имаше и т.нар. скрити загуби - от преболедувалите главно от дихателни и храносмилателни заболявания, които задържат тяхното развитие и ограничават продуктивността им като възрастни. Подобни загуби са напълно възможни и в по-малки стада, дори в тези до 10 овце, ако стопаните своевременно не вземат необходимите мерки в следните основни насоки: ПЪРВО. Правилно хранене на бременните овце през последните два месеца на бременността. През този период плодът в майчиния организъм нараства много интензивно. Така докато в края на третия месец на бременността той тежи само около 900 грама, в края на четвъртия месец достига около 2,5-2,8 кг, а в края на петия месец, преди раждането, достига 3,5-4,0 кг в зависимост от породата. Така че за нарастването на плода, за натрупването в него на т.нар. кафява мазнина, която е основен източник на енергия за жизнените процеси в новородените агнета и за осигуряване на необходимите резерви от хранителни вещества в майчиния организъм за следродилния период, са необходими балансирани дажби от висококачествени фуражи. Примерна дажба за оборния период на овца с жива маса около 60 кг е следната: ливадно сено - 0,5 кг; люцерново сено - 0,7 кг; сочни фуражи (цвекло, силаж, моркови, тикви) - 1,5 кг; концентриран фураж - 0,4 кг. Още по-големи са потребностите на овцете, ако в тях се развиват два или три плода. Изключително внимание трябва да се проявява за опазване на овцете от поемането на плесенясали, загнили, замърсени, замръзнали или осланени фуражи, които предизвикват аборти. ВТОРО. Начинът на отглеждане. На бременните овце в този период трябва да се осигури спокойна обстановка и да не се допускат стресови състояния като силна нервна възбуда, страх, уплаха, болка, блъскане, падане, гонене, бягане и други. При храненето да се осигури достатъчно фронт за всяка овца, за да се избягва блъскането. През благоприятните и сухи дни на овцете да се осигурява всекидневна разходка по 1-2 часа, а през дъждовните и студени дни овцете да бъдат в сухи помещения, за да се избягва нискотемпературен стрес. ТРЕТО. Подготовка на помещенията за скоро оагнените овце и новородените агнета. Агнилната кампания в нашата страна съвпада със зимния сезон, който съчетава крайно неблагоприятни климатични и метеорологични фактори - дълги и студени нощи, през които атмосферната температура понякога спада под минус 15-минус 20 градуса, снеговалежи, снежни виелици и голяма атмосферна влажност, които в съвкупност понякога оказват пагубно влияние върху здравето на животните, особено на новородените. Предварителните грижи и дейности са за предотвратяване на такова вредно влияние. Известно е, че понякога грижите и разходите за грам профилактика спестяват килограм загуби. Какви трябва да бъдат основните дейности в тази насока? •Около 1-2 седмици преди очакваното първо оагване се извършва основно почистване на оборното помещение, като стените, оградите и подът се напръскват обилно с прясно гасена вар и след изсъхването подът се застила с чиста слама. •Предварително се изработват или доставят необходимите материали за преграждане и оформяне на по-малки помещения и индивидуални боксове за наскоро оагнените дзвизки; •Овце с близнаци и за приплодите в първите дни след раждането. В индивидуалните боксове овцете с новородените приплоди престояват 2-3 дни. Стените на индивидуалните боксове са дървени, метални или пластмасови - леки и удобни за пренасяне, с дължина около 2-2,5 м и височина 1 метър. Площта на бокса - около 1,5 кв. м. Броят на боксовете зависи от броя на овцете в стадото и синхронизацията на оагването; •От изключително значение е оформянето на специално топло и хигиенично помещение за новородените агнета. За да се избегнат простудни и други заболявания, особено на родените по-слаби и нежизнеспособни агнета - близнаци, тризнаци и др., се осигуряват специални индивидуални клетки от картонени кашони, дървени сандъци и други подходящи съдове, които осигуряват необходимата температура, хигиена и комфорт на новороденото. Възможно е монтирането на инфрачервени лампи или малки печки с вентилатор за затопляне на въздуха. Не бива в никакъв случай овцевъдите да допускат хипотермия, т.е. понижаване на телесната температура под 39 градуса. Падането под 37 градуса води до сериозни увреждания, а под 32 градуса - до смърт. •Получаване и съхраняване на определено количество коластра от високомлечни овце от същото стадо или от крава. И в двата случая коластрата трябва да е издоена в периода не по-късно от 7-8 часа след раждането. Получената коластра трябва да се налее в стерилни пластмасови бутилки с обем 200-250 куб. см и се замразява и съхранява във фризер или в камерата на хладилник за неограничено време. Такава коластра се размразява и използва при новородени агнета, на които майките нямат необходимото количество коластра. Поемането на нужната коластра през първите 2-3 дни е абсолютно задължително за здравето на новороденото. В противен случай се стига до смърт. •При започване на агненето да се осигури денонощно дежурство и наблюдение през 2-3 часа, за да не се допусне при дзвизки и овце без майчински инстинкт да оставят новороденото, без да бъде облизано и подсушено, да се въргаля из постелята, да замръзне и да умре. От в. Фермер

Това е най-трудният и отговорен период за овцевъдите
5550
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини