Начало » Важно за фермера » Гори и екология
06.12.2017 г.

На Никулден – с риба от развъдници

Екологично
На Никулден – с риба от развъдници

sinor

Все повече българи правят избора си на риба с мисъл за опазването на запасите в моретата и океаните. Това показват данните на представително социологическо проучване, извършено от австрийската агенция YouGov по поръчка на WWF. Празникът Никулден (6 декември) традиционно е свързван с рибата и морската храна и много българи се отправят на пазар с цел да подготвят празничната трапеза. Вместо с риба от моретата българите предпочитат тази от развъдниците, защото така не ощетяват природата, а в същото време подкрепят родния бизнес.

Еколози припомнят негативните резултати за природата, получени от потреблението на риба в световен мащаб. Ресурсите от дивата природа намаляват с бързи темпове и това се отразява както на околната среда, така и на хората, чиято прехрана зависи от рибарството.

Европейският съюз е най-големият вносител на риба в света и по тази причина WWF работи в редица европейски държави, включително и в България, за да насърчи отговорния избор на морска храна.

Резултатите от цитираното социологическо проучване показват, че спрямо 2015 г. нараства делът на хората, които са запознати с термина „устойчива морска храна“.

38% от запитаните през юни 2017 г. смятат, че устойчивата морска храна има сигурен и проследяем източник, което е нарастване с 6% спрямо същия период преди две години. Отново с шест на сто повече спрямо 2015 г. са онези, които са убедени, че устойчивата морска храна се бори срещу свръхулова и опазва застрашени видове. В същото време, хората, които твърдят, че никога не са чували за устойчива морска храна намаляват с над 7% до едва 26% от запитаните.

Според същото проучване, най-важно за българите, когато купуват риба, е тя да бъде прясна (70%), на следващо място е цената – 51% (възможен е повече от един отговор). Тези две стойности остават почти без промяна спрямо преди две години. Не така стоят нещата по отношение на произхода – 41% от запитаните през 2017 г. спрямо 33% през 2015 г. казват, че този аспект е важен за тях.

Темата за произхода е пряко свързана с тази за устойчивостта. Съгласно европейските правила етикетът на всеки морски продукт трябва да съдържа името на съответния вид, включително и латинското наименование, метода на улов или на производство и района на произход. Тази информация може да бъде сравнена с препоръките на Рибен буквар 2.0, целящи да гарантират отговорния и информиран избор на риба.

Интересни данни се съдържат и в излезлия наскоро доклад на Европейската комисия относно пазара на риба в съюза. Според този документ вносът на морски продукти от трети страни в ЕС е отбелязал най-високата си точка през 2016 година и се равнява на 4,13 милиона тона. Въпреки че отбелязва лек спад, потреблението на риба и морска храна на глава от населението в съюза остава над 25 килограма на година. Заради голямото търсене в последните 8 години инфлацията при рибните продукти в ЕС е по-висока спрямо тази при останалите хранителни продукти. През 2016 година цените на морските продукти са нараснали средно с 3% спрямо стойностите през 2015 г.

776
Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Според министъра земеделските дейности ще останат важен източник на доходи за голяма част от населението
Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция
Според поредния доклад на министерството на земеделието на САЩ
Русия е абсолютен лидер в износа на пшеница за световния пазар
В опит да предотвратят конфискуването на каруците и незаконно отсечената дървесина
Бракониери нападнаха горски с брадви
Некои съображения
Защо изобщо се налага да се занимаваме с отглеждането на разсад
Между 2006 и 2016 г. 85 на сто от българския износ е заминал за ЕС
Порожанов: Членството в ЕС вдигна стокообмена на България с общността 8 пъти
За подобряване на връзката на научната дейност с бизнеса и потребителите
Правителството предлага промени в закона за Селскостопанска академия
Свързани материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Одобрени са промени в Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.
Хранително-вкусова промишленост
Обучение за технолози в хранителната промишленост през януари 2018 г.
Да остане природа в страната
Протест срещу намеренията за нова ВЕЦ на река Златна Панега
Проверки
Инспектори от София дариха 70 кг риба, конфискувана при язовир Искър
Риба по воденичарски
БАБХ извършва засилени проверки на обекти, в които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    АГРОВЕСТНИК /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам