В разгара на активния ловен сезон за 2017-2018 г. броят на положителните проби за трихинела от диви и домашни свине се увеличи значително, като от началото на годината до момента те са достигнали 86, а от ловните дружинки и частни стопани са иззети и унищожени над 4 600 кг свинско месо и субпродукти, обявиха от Българската агенция по безопасност на храните `(БАБХ). Засегнатите области са Шумен, Кърджали, Силистра, Търговище, Смолян, Ловеч, Пловдив, Кюстендил, Пазарджик, София град, София област, Стара Загора, Бургас и Благоевград, уточниха оттам. В тази връзка от ведомството се обръщат към ловците от цялата страна и особено към ръководителите на ловните дружинки да не подценяват опасността от трихинелоза, и припомнят, че по закон те са лицата, отговорни да предоставят проба за анализ от всяко отстреляно прасе в акредитирана лаборатория.
От БАБХ предупреждават, че вече има случаи, при които е установено наличие на паразита в проби, които първоначално са били тествани по стария компресионен метод и трихинели не са били открити, и изтъкват, че използването на неакредитирани методи е рисково и не винаги гарантира надеждност. От агенцията съветват ловците да бъдат отговорни към своето здраве, към здравето на семействата си и на всички, на които предлагат продукти от дивечово месо, и преди да го консумират, да бъдат уверени в безопасността му чрез получаването на отрицателен лабораторен резултат от акредитирана лаборатория.
От БАБХ не забравят и предстоящите множество приятни семейни празници, при които традиционно се увеличава консумацията на свинско месо, както и характерното за Коледа клане на прасета в домашни условия, като подчертават, че дори и в домашни условия прасетата могат да бъдат заразени с трихинела. От ведомството съветват всеки, който коли животно за лична консумация, също да носи проба за анализ, преди да го предлага на трапезата на семейството си, и напомнят, че в края на 2016 г. в резултат на небрежност или незнание 4 души бяха хоспитализирани с доказана трихинелоза само защото са консумирали суджуци, приготвени с месо от прасе, отгледано и заклано в домашни условия.
От агенцията уверяват потребителите да бъдат спокойни, че месото, пуснато за продажба в търговската мрежа на територията на страната, задължително е преминало ветеринарномедицински контрол в кланицата, в която животните са заклани, било то с произход България или друга държава-членка на Европейския съюз. Оттам поясняват, че върху трупното месо задължително се поставя здравна маркировка с форма на овал, която съдържа регистрационния номер на месодобивното предприятие, а ако месото е опаковано, този знак се поставя на етикета, което е гаранция, че е изследвано и е напълно безопасно за консумация. Пазаруването от нерегламентирани производители и търговци, включително и онлайн, е много рисково, тъй като месото, месните продукти, млякото и млечните продукти, яйцата вероятно няма да са минали ветеринарен контрол, което от своя страна е предпоставка за сериозен риск за здравето на потребителите, предупреждават от БАБХ. За по-спокойното посрещане на предстоящите коледни и новогодишни празници и за осигуряване на възможност за своевременна и адекватна реакция в случай на нерегламентирана търговия и през тази година от ведомството обещават да организират засилен официален контрол на обектите за производство и дистрибуция на храни, като очакват сигнали от потребителите за нарушения, които могат да се подават до областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна, на горещия телефон 0700 122 99 и на неговия уебсайт.