Начало » Пазари » Животинска продукция
02.12.2017 г.

От БАБХ предупреждават за зачестили случаи на открита трихинелоза в месо от диви и домашни свине

От ведомството обещават засилен контрол върху търговията със свинско по предстоящите празници

В разгара на активния ловен сезон за 2017-2018 г. броят на положителните проби за трихинела от диви и домашни свине се увеличи значително, като от началото на годината до момента те са достигнали 86, а от ловните дружинки и частни стопани са иззети и унищожени над 4 600 кг свинско месо и субпродукти,  обявиха от Българската агенция по безопасност на храните `(БАБХ). Засегнатите области са Шумен, Кърджали, Силистра, Търговище, Смолян, Ловеч, Пловдив, Кюстендил, Пазарджик, София град, София област, Стара Загора, Бургас и Благоевград, уточниха оттам. В тази връзка от ведомството се обръщат към ловците от цялата страна и особено към ръководителите на ловните дружинки да не подценяват опасността от трихинелоза, и припомнят, че по закон те са лицата, отговорни да предоставят проба за анализ от всяко отстреляно прасе в акредитирана лаборатория.

От БАБХ предупреждават, че вече има случаи, при които е установено наличие на паразита в проби, които първоначално са били тествани по стария компресионен метод и трихинели не са били открити, и изтъкват, че използването на неакредитирани методи е рисково и не винаги гарантира надеждност. От агенцията съветват ловците да бъдат отговорни към своето здраве, към здравето на семействата си и на всички, на които предлагат продукти от дивечово месо, и преди да го консумират, да бъдат уверени в безопасността му чрез получаването на отрицателен лабораторен резултат от акредитирана лаборатория.

От БАБХ не забравят и предстоящите множество приятни семейни празници, при които традиционно се увеличава консумацията на свинско месо, както и характерното за Коледа клане на прасета в домашни условия, като подчертават, че дори и в домашни условия прасетата могат да бъдат заразени с трихинела. От ведомството съветват всеки, който коли животно за лична консумация, също да носи проба за анализ, преди да го предлага на трапезата на семейството си, и напомнят, че в края на 2016 г. в резултат на небрежност или незнание 4 души бяха хоспитализирани с доказана трихинелоза само защото са консумирали суджуци, приготвени с месо от прасе, отгледано и заклано в домашни условия.

От агенцията уверяват потребителите да бъдат спокойни, че месото, пуснато за продажба в търговската мрежа на територията на страната, задължително е преминало ветеринарномедицински контрол в кланицата, в която животните са заклани, било то с произход България или друга държава-членка на Европейския съюз. Оттам поясняват, че върху трупното месо задължително се поставя здравна маркировка с форма на овал, която съдържа регистрационния номер на месодобивното предприятие, а ако месото е опаковано, този знак се поставя на етикета, което е гаранция, че е изследвано и е напълно безопасно за консумация. Пазаруването от нерегламентирани производители и търговци, включително и онлайн, е много рисково, тъй като месото, месните продукти, млякото и млечните продукти, яйцата вероятно няма да са минали ветеринарен контрол, което от своя страна е предпоставка за сериозен риск за здравето на потребителите, предупреждават от БАБХ. За по-спокойното посрещане на предстоящите коледни и новогодишни празници и за осигуряване на възможност за своевременна и адекватна реакция в случай на нерегламентирана търговия и през тази година от ведомството  обещават да организират засилен официален контрол на обектите за производство и дистрибуция на храни, като очакват сигнали от потребителите за нарушения, които могат да се подават до областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна, на горещия телефон 0700 122 99 и на неговия уебсайт.

От БАБХ предупреждават за зачестили случаи на открита трихинелоза в месо от диви и домашни свине
11330
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
През този сезон наличието на трихинела при диви свине е голяма
БАБХ моли ловците да не подценяват трихинелозата
Иззети са останалите 30 килограма термично непреработени продукти
Лекуват от трихинелоза над 30 души, яли неизследвано месо от диво прасе
Ловците ще получат 40 000 комплекта за вземане на проби за трихинелоза и Африканска чума по дивата свиня
В сезона на свинята
Съвети към потребителите относно трихинелозата
Улеснения за ветеринарите
ООН облекчи правилата за контрол върху трихинелата в свинското месо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини