В рамките на 38-та сесия на Международната комисия за стандартизиране на хранителните продукти, започнала вчера в швейцарския град Женева, бяха приети нови правила за контрола върху трихинелата в свинското месо, става ясно от съобщение на официалния уебсайт на ООН. Комисията е орган на Организацията за земеделие и прехрана, а сесията ще продължи до 11 юли, като основната част от дейността ще бъде посветена на приемането на нови стандарти, включително за консервирането на определени плодове и за бързото замразяване на зеленчуците, които ще бъдат записани в Codex Alimentarius (Книгата на храните).
В приетия вчера документ се припомня, че трихинелата е паразит, който може да бъде открит в месото на свинете и на други животни. Когато хората поемат сурово или недоварено месо от животни, заразени с трихинела, част от паразитите могат да останат в него и да предизвикат тежкото заболяване трихинелоза.
Законите, изискващи подробни изследвания на трупното свинско месо за трихинела, бяха част от ветеринарната практика в продължение на повече от век. Според новото правило обаче в районите, където рискът от заразяване на свинете е незначителен, фермерите ще бъдат освободени от задължителната проверка на всяко животно. Комисията одобри ръководните принципи, базирани върху оценката на риска, за да гарантира едновременно безопасността на свинското месо и да даде възможност на контролните органи да се съсредоточат върху по-вероятните заболявания.
Комисията е създадена през 1963 г. заедно със Световната здравна организация и Организацията за обединение и прехрана като спомагателен орган за разработване на стандартите за качество на хранителните продукти. В нея членуват 185 държави плюс Европейския съюз, а заседания се провеждат всяка година.