В разгара на активния ловен сезон за 2017-2018г. Българската агенция по безопасност на храните информира, че от началото на годината до момента са констатирани 86 положителни за трихинела проби от диви и домашни свине. В последните няколко седмици броят значително се увеличи. Засегнатите области са Шумен, Кърджали, Силистра, Търговище, Смолян, Ловеч, Пловдив, Кюстендил, Пазарджик, София град, София област, Стара Загора, Бургас, Благоевград От ловните дружинки и частни стопани са иззети и унищожени над 4600 кг свинско месо и субпродукти.
Поради тази причина се обръщаме към ловците в цялата страна и особено ръководителите на ловните дружинки да не подценяват опасността от трихинелоза. По закон те са лицата, отговорни да предоставят проба за анализ от всяко отстреляно прасе в акредитирана лаборатория. Вече има случаи, при които е установено наличие на паразита в проби, които първоначално са били тествани по стария компресионен метод и трихинели не са били открити. Използването на неакредитирани методи е рисково и не винаги гарантира надеждност. Съветваме ловците да бъдат отговорни към своето здраве, към здравето на семействата си и на всички, на които предлагат продукти от дивечово месо и преди да го консумират да бъдат уверени в безопасността му, чрез получаването на отрицателен лабораторен резултат от акредитирана лаборатория.
Предстоят много приятни семейни празници, при които традиционно се увеличава консумацията на свинско месо. Характерно за Коледа е и клането в домашни условия на отгледани в къщи прасета. Хората трябва да знаят, че дори и в домашни условия прасетата могат да бъдат заразени с трихинела. БАБХ съветва всеки, който коли животно за лична консумация също да носи проба за анализ преди да го предлага на трапезата на семейството си. Напомняме, че в края на 2016г. в резултат на небрежност или незнание 4 души бяха хоспитализирани с доказана трихинелоза само защото са консумирали суджуци приготвени с месо от прасе отгледано и заклано в домашни условия.
Потребителите могат да бъдат спокойни, че месото, пуснато за реализация в търговската мрежа на територията на страната задължително е преминало ветеринарномедицински контрол в кланицата, в която животните са заклани, било то с произход България или с произход друга държава членка. Върху трупното месо задължително се поставя здравна маркировка с форма на овал, която съдържа регистрационния номер на месодобивното предприятие, а ако е опаковано този знак се поставя на етикета, което е гаранция, че месото е изследвано и е напълно безопасно за консумация. Пазаруването от нерегламентирани производители и търговци, включително и онлайн е много рисково.
С цел потребителите по-спокойно да посрещнат предстоящите коледни и новогодишни празници и за да осигури възможност за своевременна и адекватна реакция в случай на нерегламентирана търговия, както всяка година така и тази, Българската агенция по безопасност на храните ще организира засилен официален контрол на обектите за производство и дистрибуция на храни. БАБХ очаква сигнали от потребителите за нарушения, които могат да бъдат подавани в Областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна, на горещия телефон 0700 122 99 и чрез интернет сайта на БАБХ.