Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.11.2017 г.

Размножаване на ореха

Орехът е еднодомно разделнополово, предимно опрашващо се от вятъра растение. Характерно за него е, че мъжките и женските цветове при отделните сортове и форми цъфтят неедновременно. Ясно е, че ореховите дървета, получени от семе няма да бъдат същите като посадените. Обикновено те са с по-лоши качества.
В нашата страна е разработена технология от ст.н.с. І ст. Недьо Недев за присаждане на прозорче.
Най-подходящата подложка са семеначетата от обикновен орех. За посев се подбират плодове с твърда черупка, независимо от едрината. Те се засяват в питомника или в площта, където през идущото лято ще се облагородят. През вегетацията за растенията трябва да се полагат доста грижи. Необходимо е да се развият добре, като достигнат около 10 см височина и 12 мм дебелина. Подходящ срок за присаждане е от 10 август до 5 септември.
Леторастите на ореха увяхват по-бързо в сравнение с много други овощни видове. Това налага калемите да се събират непосредствено преди присаждането. Добре узрелите едногодишни леторасти с дебелина не по-малка от 12-14 мм се събират за калеми. За да са свежи тъканите и да се отделят лесно пъпките, необходимо е 4-5 дни преди това дърветата да се полеят. След отрязване на калемите листата и част от дръжките се премахват. Завиват се във влажна тъкан, а непосредствено преди присаждането се потапят в съд с вода.
Окулирането (присаждането) се извършва със специален нож с две остриета, разстоянието между които е 3,5 см. С него най-напред се прави напречен отрез на подложката, а после с един надлъжен срез кората се отделя от дървесината и се получава прозорче. След това се избира пъпка от средната част на калема. Правят се по два напречни и надлъжни отреза със същия нож. После кората се забелва. Дървесината на ореха е рехава с доста едри проводящи цеви. За да не създава проблем при присаждането, щитчето трябва да се изрязва без нея. Щитчето с пъпката се отделя чрез завъртащо движение на ръката, придружено с лек натиск към калема. Щитчето се поставя върху прозорчето на подложката. От двете надлъжни страни се оставя луфт от по 1-2 мм. Той спомага за по-добро образуване на калус и за по-бързо срастване. Присадникът се привързва за подложката по обичайния начин. Присадените части срастват сравнително бавно. При лятното присаждане това настъпва след около 60 дни. Присадените пъпки се загрибват в началото на ноември (с около 3 см почвен слой) и в края на същия месец (с още 10-15 см). През март подложките се отгрибват. Изрязват се на 1 см над пъпката и отново се покриват с малко почва. Отгрибват се окончателно, когато опасността от пролетни мразове отмине.
Ако облагородяването трябва да се извърши на по-възрастни дървета, добри резултати биха се получили от описания начин за присаждане на прозорче. То трябва да се извърши върху едногодишен летораст. Преоблагородяването става в края на април. Калемите се събират още през февруари. Съхраняват се в хладилник, като основата им се покрива с влажен пясък. За да се отделят по-лесно пъпките при присаждането е необходимо предишната нощ основата на калемите да се потопи в съд с вода, която да бъде със стайна температура.

Размножаване на ореха
17593
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
Практични съвети
Размножаване на лавър
Събиране на лозови резници
Размножаване на лилиумите през есента
Сега е моментът за размножаване чрез вкореняване на отводи
За един месец малките рибки изминаха над 500 километра по течението на реката
Есетрите, пуснати от WWF по Дунав, достигнаха Черно море
Орех, получен от семка няма да има качествата на майчиния сорт
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини