Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.11.2017 г.

Литоспермум – сини облачета

Храстите могат да се настанят и в кошници

В род литоспермум (Lithospermum), известен у нас още като птиче просо, има около 60 вида растения, но като декоративни се използват само два. Това са разпростиращият и оливолистният литоспермум.
Разпростиращият се литоспермум (L.diffusa) произхожда от Южна Европа. Това е един компактен полухраст, стъбълцата на който се разклоняват силно. И въпреки че достига едва 20 см височина, едно растение покрива плътно площ с около 60 см в диаметър. Листата са многобройни, тесни и късички, ярко зелени. Те са доста плътни и вечнозелени. Цветовете са много дребни – до 1 см в диаметър, със синя багра. Те покриват изобилно растенията, които се превръщат в пухкави сини облачета. Цъфти от юни до октомври. Създадени са сортове с подобрена декоративна стойност. При сорта Grace Ward цветовете са малко по-едри отколкото при изходните форми и по-наситено сини. Оригинално син е и Heavenly Blue. Вече се разпространяват и сортове с пъстри цветве.
Оливолистният литоспермум (L. oleifolium) произхожда от Пиренеите. Растенията са по-дребни – високи до 15 см и се разстилат до 30 см. Отличават се със сребристо-сивите си листа. Петлистните цветчета променят баграта си като се започне от розово, докато са леко разтворени пъпки, до небесно сини в пълен цъфтеж. Тази красота продължава от май до август.

Не понася алкална реакция на почвата
За да се развиват добре, растенията изискват мястото им да е добре огрявано от слънцето. Понасят полусянка. Почвата трябва да е лека, добре дренирана, но богата на хранителни вещества. Въпреки че и двата вида са много подходящи за засаждане в алпинеуми, литоспиермум дифузум не понася алкална реакция, каквато обикновенно е тя на тези места. Затова трябва да му осигурите неутрална или слабокисела реакция, като внесете в алпинеума подходяща почва. За щастие вторият вид не е така капризен и понася леко алкална среда.
Растенията се размножават чрез разделяне на старата туфа или чрез резници. След засаждането веднага се полива, като влажността на почвата се поддържа равномерна през цялата година. За да изглеждат растенията вечнокрасиви, след като прецъфтят отстранете съцветията.

Най-ценното качество на птичето просо е това, че листата му остават зелени и през зимата. Това е причината, поради която в Европа той сега масово се продава засаден във висящи кошнички или сандъчета. И докато през лятото радва окото с приказните си цветове, то през зимата освежава обстановката със сияещата си зеленина.

Литоспермум – сини облачета
6606

Последни материали
Виж
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини