Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.11.2017 г.

Тайните на пъпешовото дърво

Обича пряката слънчева светлина

Папаята (Carica papaya) се среща от Флорида и Мексико до Еквадор и Колумбия. По разпространение тя съперничи на банана и мангото. Плодовете на папаята съдържат много витамини, а оранжавият цвят на плодовото месо се дължи на голямото количество каротиноиди. За храна може да се използват неузрели плодове и млади листа, от които се приготвя салата. Те се използват и за получаване на папаин.
Папаинът е комплекс от много активни протеолитични ензими – в зелените плодове и листата, които се използват в промишлеността, медицината и козметиката.
Корените също могат да се използват за консумация като заместител на зеленчуци.

Има изключителен растеж
Папаята има плитка коренова система. Много е взискателна към аерацията на почвата. Страда от лош дренаж и преовлажнени почви. Надземната част на растението не достига голяма височина. Стъблото е кухо и се отличава с изключителна енергия на растежа. В горната му част има голяма розетка от 7 – 9 пересто нарязани листа с дълги дръжки. На върха на стъблото е разположена пъпка, от която се образуват непрекъснато нови листа и плодни пъпки. Ако тя се премахне, се получават странични разклонения.

Полът на растението се изменя
Растенията на папаята са еднодомни, но се срещат и двудомни. Цветовете са мъжки, женски и двуполови. Женските растения имат 3 – 4 цвята в пазвите на всеки лист. След опрашването и оплождането най –често един от тях се развива и дава плод, а останалите опадват. Полът на растението се определя от външните условия и физиологичното им състояние. През лятото преобладават женските цветове, а през зимата мъжките. С увеличаване площта на листата пола се изменя в женско, а с намаляване в мъжко направление.
Опрашването при папаята е кръстосано и се осъществява от различни насекоми. Папаята цъфти и плододава през цялата година. На едно и също дърво през годината могат да се видят зрели и зелени плодове, както и завързи и цветове.

Плодовото месо се топи в устата
Плодът на папаята е ягода. По строеж и вкус и аромат напомня пъпеша, откъдето е получил и синонимът си – пъпешово дърво. Плодовете са едри 6 – 7 кг, в промишлените насаждения от 1 до 3 кг. Имат плътна кора, сочно месо и многобройни твърди семена. Плодовото месо е нежно, топящо се, със своеобразен вкус. Семената запазват кълняемостта си до 1 година. Не се нуждаят от продължителен покой често започват да прорастват в самите пъпки.

Размножавайте чрез семена
Папаята е типично растение на влажният тропичен климат, което не понася ниски температури. При 1 – 2 градуса могат силно да се повредят листата, цветовете и плодовете. Оптималните температури за развитието и са от 22 градуса до 28 градуса.. когато температурата се понижи до минус 1,5 – 1,7 градуса настъпват физиологични смущения в листата и корените. Трябва редовно да я напоявате. Предпочита почви с нормална реакция рН 6,0 – 6,5 и не понася засенчване.
Папаята се размножава вегетативно и чрез семена. Вегетативното размножаване не намерило приложение в практиката поради това, че енергията на растежа и продуктивността на растенията рязко спадат особено след второто поколение. Семенното размножаване е основният начин за възпроизводство. Семената се събират от напълно узрели плодове. Те се отличават с не дружно никнене. Растенията получени чрез директна сеитба плододават след 9 месеца. При директно засяване в една дупка се слагат по 10 – 20 семена. В момента на цъфтежа се отстраняват слабите растения. На 100 женски растения се оставят 5 – 10 мъжки за опрашване.

Тайните на пъпешовото дърво
12556
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Време е да засадим стайните фрезии
Стайната липа не се изнася на открито
Преобразете стайните храсти
Бегония - специфични особености или тайните на успеха
Стайните растения имат нужда от освежаване на въздуха
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини