Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.08.2017 г.

Преобразете стайните храсти

Стайната липа не се изнася на открито

Абутилонът, известен още като стаен клен, е роднина на ружите. Той е тропическо храстче и трудно може да расте без слънчева светлина, топлина и въздушна влага. Цъфти продължително с цветове като камбанки в оранжево от май до август. През летните месеци обича да расте на открито и се изнася на терасата или балкона. Полива се ежедневно и тори редовно, поне два пъти в месеца с листни торове. Поливките и торенето се намаляват през есента, а през зимата изобщо няма нужда от подхранване. Температурата през зимните месеци, трябва да се поддържа между 12-15ºС. При по-ниска температура има опасност да измръзне, а при по-високи температури в стаята листата и клонките се нападат от листни въшки и акари. Преди да се внесе в стаята в края на лятото абутилонът, ако е прораснал, се съкращават и изрязват старите клони. Ако абутилонът расте само в стаята, е задължително да се оросява от време на време, за да цъфти и на следващата година.
Белите, нежни цветчета на миртата символизират чистота, плодовитост и добродетел и затова често присъстват в булчинските венчета. Миртата предпочита слънчевите места, но да не се прекалява с топлината. Изнася се на открито през летните месеци, но на проветриво място на терасата или балкона. Миртата няма нужда от силно подкастряне, а само от съкращаване на връхчета на клонките, за да се оформи като красиво компактно храстче.
Стайната липа не се изнася на открито, защото не понася летните жеги. Краси светлите коридори и стълбища през лятото. Зимата издържа температури от 5-10ºС. През лятото обича обилно поливане и торене. Особено в дъждовно време липата е добре да се изнася на открито. Ако поливането не се извършва редовно, зелените листа избледняват и опадват.
При стайната липа кастрене не се налага, а само да се отстраняват мъхестите листа.
Красотата на традесканцията е в нейната листна маса. Листата отгоре са тъмнозелени, а отдолу с виолетова окраска. Срещат се на светли и тъмни места и са много трайни цветя. Не издържат само на припечни места и много сух въздух в стаята. Най-забележителни и красиви израстват традесканциите, когато възлестите им стъбла увисват надолу. Традесканцията може да се кастри по всяко време, като се съкращават по желание и вкус висящите стъбла.

Преобразете стайните храсти
6351
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Време е да засадим стайните фрезии
Стайните растения имат нужда от освежаване на въздуха
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини