Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.11.2017 г.

Прасковата ще ражда, ако правилно сте я подкастрили

При редовни резитби дървото ще плододава повече от 15 години

Плододаването на прасковата започва още на втората-третата година след засаждането. Това налага успоредно с формирането на короната да се извършват и резитби за плододаване. Всяка година тя залага много повече плодове, отколкото може нормално да изхрани, затова силните резитби водят допо-качествени плодове и по-дълъг живот на растението. Ако се грижите добре и правите редовни резитби на прасковата, можете да берете плодове и повече от 15 години.

Важни е познаването
За правилното извършване на резитбите важно е познаването на отделните видове клонки. Основните плодни клонки при прасковата са букетните, цветните и смесените. Тя залага плодни пъпки и върху по-силните прирасти, каквито са дървесните клонки и лакомците, но те се използват за формиране скелета на короната, а през плододаващия период или се премахват, или се съкращават на няколко пъпки, ако са израснали встрани и навън. Най-ценни са смесените плодни клонки. Наричат се така, защото върху тях се залагат както плодни, така и листни пъпки. Плодовете върху тях са едри и качествени, а от листните пъпки се развиват нови плодни клонки за следващата година. Букетните и цветните клонки са със слаб растеж, имат само една листна пъпка на върха и са с много малки размери. Плодовете върху тях са дребни, прирастът е слаб и животът им е кратък.

Оставете до 150 смесени клонки
Възприета е резитба за плододаване на прасковата с определен брой смесени клонки. При нея най-напред се просветлява короната, като се премахват или се съкращават старите плододавали клонки, дървесните и лакомците. Премахват се и някои полускелетни разклоенния, които я сгъстяват. След това се прави детайлна резитба, като се премахват цветните и букетни клонки. Смесените се прореждат като израсналите встрани и навън се съкращават на няколко пъпки. В зависимост от родовитостта на сорта, размера, възрастта и състоянието на дърветата, се оставят от 60-70 до 120-150 смесени клонки. Избират се добре развити и с узряла дървесина, независимо къде и в каква посока са израснали. Избраните клонки не се съкращават, с изключение на много силните. Под тежестта на плодовете клонките се навеждат и в резултат на това в основата им израстват нови смесени клонки за следващата година. Когато растежът е слаб и няма достатъчно смесени клонки върху дървото, за плододаване се оставят и част от букетните и цветните.

Ако са измръзнали, внимавайте
Тази резитба се прави на дърветата, встъпили в пълно плододаване, когато короните са напълно изградени. През първите няколко годинине трябва да се извършва много силно прореждане, тъй като това ще намали добива, ще предизвика израстване на излишни дървесни клонки и лакомци и ще забави встъпването в пълно плододаване. Особено вредни през този период са резитбите за съкращаване, които при прасковата са абсолютно излишни.
Въпреки силните резитби, върху оставените смесени клонки понякога се залагат много повече завързи, отколкото могат да бъдат нормално изхранени. Това налага допълнително прореждане, когато достигнат размерите на лешник.
През тази година има голяма опасност от измръзване на плодните пъпки, поради ранното развитие, предизвикано от необичайно топлото време. Поради това резитбите трябва да се проведат много внимателно. При частично измръзване се оставят повече плодни клонки и ако се наложи по-късно ще се извърши допълнително прореждане. При пълно измръзване се извършва по-силно прореждане, а всички оставени плодни клонки се съкращават на няколко пъпки. По този начин ще се осигури добър растеж за плододаването през следващата година.

Прасковата ще ражда, ако правилно сте я подкастрили
19815
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
Трябва да се пръска при набъбване на пъпките
Ако прасковата е къдрава, то тя е болна
На прасковата най-приляга чашовидната корона, прави се за 3-4 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини