Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.09.2017 г.

На прасковата най-приляга чашовидната корона, прави се за 3-4 години

Прасковата, за разлика от много други овощни видове, изисква най-системна, ежегодна резитба, при това зимна и лятна. И нейната корона може да бъде оформена по различен начин, но като най-удобна се е наложила чашовидната. Тя съответства на подчертаната й взискателност към светлината и на склонността й към претоварване с плодове. Освен това чашовидната корона предлага и удобства както при изпълнението на резитбените операции, чрез които се оптимизира добивът, така и при беритбата на плодовете.

Има два вида и комбинация между тях
Чашовидната корона се характеризира с това, че няма централен клон, водач. Представлява три скелетни клона, които водят началото си от съседни пъпки на ствола и са разположени под ъгъл от около 120 градуса помежду си. Това е класическата чашовидна корона. Ако пъпките са били отдалечени на 15-20 см една от друга по дължината на ствола, короната се нарича подобрена чашовидна. Тя е и предпочитаната, защото спойката на клоните към ствола е по-добра, особено ако е спазено условието ъгълът да е 45 градуса спрямо премахнатия вече централен клон. В практиката не винаги е възможно да се подберат три еднакви по сила и равномерно разположени клонки през 15-20 см и затова обикновено се постига една смесица между класическата и подобрената чашовидна корона. Стремежът обаче трябва да е към подобрената. И при двата случая по скелетните клони се формират по три скелетни разклонения. Първото отстои на около 50-60 см от основата на скелетния клон.

Формирането продължава 3-4 години
През първата година след засаждането дръвчето се съкращава на около 70 см от повърхността на почвата. Това е най-удобната височина за ръчната беритба на плодовете. Резитбата се извършва на 2-3 см над най-горната клонка, която ще бъде запазена. От страничните клонки се подбират няколко, разположени на 10-20 см една над друга и под подходящ ъгъл помежду си и се съкращават на 1-2 пъпки. Реже се на 2-3 см над пъпката. По-ниско разположените се премахват до основата. Тъй като става въпрос за резитба на предивременни клонки, това начало на формирането на короната може да е поставено и в разсадника. Тогава на купувача на дръвчето му остават летните резитбени операции. Когато филизите достигнат 15-20 см дължина, избират се три, които да се превърнат в скелетни клони. Останалите се премахват. Избраните трябва да са изравнени по сила и да са относително правилно разпространени в пространството. Правилният избор е от голямо значение за бъдещото равновесие на скелетните клони в короната.

Втората зимна резитба се състои в помахване на предивременните клонки близо до върховете на скелетните клони. Всички растящи навътре по-ниско разположени клонки също се премахват. Премахват се и някои нормално растящи, ако са разположени много нагъсто. Прореждането не трябва да е силно. Скелетните клони не се съкращават, тъй като прасковата се отличава с буен растеж в млада възраст и една подобна резитба би го подсилила. Така се избягва не само буйният растеж, но се постига и получаването на значителни добиви още от третата година.

Третата зимна резитба се състои също в премахване на клончетата, разположени близо до върховете на скелетните клони, както и на растящите навътре или много нагъсто. Извършва се и прореждане, малко по-силно от предната година, но не и много. Смисълът е на дръвчето да се оставят относително голям брой предивременни и смесени клончета за плододаване. Най-същественото при тази резитба е подборът на скелетните разклонения. Те трябва да израстват навън и в страни от скелетния клон. Не трябва да се кръстосват и засенчват. На избраните скелетни разклонения се оставят повече клончета за плододаване, особено към върховете им. Така се постига и по-нормалното им нарастване. Останалите двегодишни клонки по скелетните разклонения се прореждат, а запазените се съкращават, като им се оставят по 1-3 смесени клончета (в основата си имат 2-3 листни пъпки, а по-нагоре комбинация от две плодни с листна помежду им) за плододаване.

Четвъртата зимна резитба е за довършване на формирането. При нея се отстраняват предивременните клонки както по върховете на скелетните клони, така и по скелетните разклонения, формирани предната година. Останалите резитби са резитби за плододаване - съкращаване, прореждане на обрастваща дървесина, прореждане на плодове и т. н. Но това вече е друга тема.

На прасковата най-приляга чашовидната корона, прави се за 3-4 години
6938
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини