Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.11.2017 г.

Растения с червена, бронзова или пурпурна окраска на листата

Растения с листа с тъмни отенъци се използват много внимателно, тъй като в прекалено голямо количество може да създадат в градината мрачна атмосфера. Такива растения е добре да се садят хаотично, а също така и да се смесват с тях растения с ярки сини или оранжеви цветове, със сребърни или сиви листа. Особен блясък и дълбочина придават на цветните лехи съчетания с аленочервени, малинови, оранжеви цветчета с бронзови или виолетови листа. Към растенията, за които е характерно такова съчетание може да се отнесат дребноцветната хойхера (Heuchera micrantha) “ Palace Purple”с назъбени тъмночервени листа и нежни малки кремави съцветия, горска млечка (Euphorbia amygdaloides) “Purpurea”, теменужка “Purpurea” с пурпурни листа и розаво-лилави цветчета, появяващи се в началото на лятото. Теменужката много бързо израства и образува плътен килим. Тя прекрасно вирее и на слънце и в полусянка. Сред почвопокривните растения пурпурната окраска на листата се отличават пълзящото срещниче (Ajuga reptans) “Atropurpurea” цъфтящо през май и юни със синьо-сиви цветчета, а също така и бялата тлъстига (S album) “Coral Carpet”.

Растения с пъстри листа - към тази група се отнасят растения с пъстра окраска на листата – на зелен фон сякаш четката на художник е нарисувала ивици, точици или петна в бели, жълти, кремави, розави цветове. Степента на пъстрота на окраската е изключително разнообразна – от тесни, чисто бели ивици по листата, например като на перуниката (Iris paliada) до широки криволичещи, запълващи почти цялата повърхност на листа кремави ивици, като у хоста “Univitata”. У някои растения ярките петна рязко контрастират с основния цвят на листата. При други ефекта е по-мек и на места пъстрата окраска се прелива с основния фон на листата, като образува лека “пушилка”. Основно правило при работа с такива растения е да не прекалявате с тях, тъй като при голямо количество те изглеждат изкуствено и съвсем не стилно. За контраст на такива растения добре е да засадите редом с тях обикновени, имащи еднотонна зелена окраска на листата. При отглеждане на растения с такава окраска може да се сблъскате с някои трудности. Част от тях при отглеждане в полусянка могат да добият с прости зелени листа, които понякога преобладават пред пъстро окрасените.

Би било неправилно да оценявате растенията само по цвета на листата. Не е най-важна структурата и изисканата им форма. Ако подберете растения с въображение, цветната леха ще изглежда много ефектна. Размерът на листата е не по-малко важен от тяхната форма. От една страна листата може да бъдат грамадни, а от друга тънки и нишковидни. Между тези крайности се намира огромно разнообразие от форми и размери, които може да преплетете интересно при оформяне на цветната леха. Важно е да помните едно правило: не засаждайте групи от прекалено много растения, чиито листа до голяма или малка степен са еднакви. Използвайки контрастни форми и размери, за да получите по-удачни съчетания. Растения с изящни изрязани листа е най-добре да се засаждат редом с видове имащи едри целокупни или тесни линейни. Например, съчетанието на дантелените листа на папратта с широките сърцевидни листа на хостата и тесните извити листа на острицата (Carex pendula) образуват изискана група, която е подходяща за надлъжна украса на сенчестия ъгъл във вашата градина.

Растения с червена, бронзова или пурпурна окраска на листата
9653
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини