Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.11.2017 г.

Растения с червена, бронзова или пурпурна окраска на листата

Растения с листа с тъмни отенъци се използват много внимателно, тъй като в прекалено голямо количество може да създадат в градината мрачна атмосфера. Такива растения е добре да се садят хаотично, а също така и да се смесват с тях растения с ярки сини или оранжеви цветове, със сребърни или сиви листа. Особен блясък и дълбочина придават на цветните лехи съчетания с аленочервени, малинови, оранжеви цветчета с бронзови или виолетови листа. Към растенията, за които е характерно такова съчетание може да се отнесат дребноцветната хойхера (Heuchera micrantha) “ Palace Purple”с назъбени тъмночервени листа и нежни малки кремави съцветия, горска млечка (Euphorbia amygdaloides) “Purpurea”, теменужка “Purpurea” с пурпурни листа и розаво-лилави цветчета, появяващи се в началото на лятото. Теменужката много бързо израства и образува плътен килим. Тя прекрасно вирее и на слънце и в полусянка. Сред почвопокривните растения пурпурната окраска на листата се отличават пълзящото срещниче (Ajuga reptans) “Atropurpurea” цъфтящо през май и юни със синьо-сиви цветчета, а също така и бялата тлъстига (S album) “Coral Carpet”.

Растения с пъстри листа - към тази група се отнасят растения с пъстра окраска на листата – на зелен фон сякаш четката на художник е нарисувала ивици, точици или петна в бели, жълти, кремави, розави цветове. Степента на пъстрота на окраската е изключително разнообразна – от тесни, чисто бели ивици по листата, например като на перуниката (Iris paliada) до широки криволичещи, запълващи почти цялата повърхност на листа кремави ивици, като у хоста “Univitata”. У някои растения ярките петна рязко контрастират с основния цвят на листата. При други ефекта е по-мек и на места пъстрата окраска се прелива с основния фон на листата, като образува лека “пушилка”. Основно правило при работа с такива растения е да не прекалявате с тях, тъй като при голямо количество те изглеждат изкуствено и съвсем не стилно. За контраст на такива растения добре е да засадите редом с тях обикновени, имащи еднотонна зелена окраска на листата. При отглеждане на растения с такава окраска може да се сблъскате с някои трудности. Част от тях при отглеждане в полусянка могат да добият с прости зелени листа, които понякога преобладават пред пъстро окрасените.

Би било неправилно да оценявате растенията само по цвета на листата. Не е най-важна структурата и изисканата им форма. Ако подберете растения с въображение, цветната леха ще изглежда много ефектна. Размерът на листата е не по-малко важен от тяхната форма. От една страна листата може да бъдат грамадни, а от друга тънки и нишковидни. Между тези крайности се намира огромно разнообразие от форми и размери, които може да преплетете интересно при оформяне на цветната леха. Важно е да помните едно правило: не засаждайте групи от прекалено много растения, чиито листа до голяма или малка степен са еднакви. Използвайки контрастни форми и размери, за да получите по-удачни съчетания. Растения с изящни изрязани листа е най-добре да се засаждат редом с видове имащи едри целокупни или тесни линейни. Например, съчетанието на дантелените листа на папратта с широките сърцевидни листа на хостата и тесните извити листа на острицата (Carex pendula) образуват изискана група, която е подходяща за надлъжна украса на сенчестия ъгъл във вашата градина.

Растения с червена, бронзова или пурпурна окраска на листата
9790
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Как да поливаме тиквичките при отглеждане на открито?
ДФЗ изплати 76,5 млн. лева обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци
Полезни съвети
Какво да засадим до картофите за оптимизиране на градината
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Ползи и вреди
Мравки в градината и как да се избавим от тях
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини