Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.11.2017 г.

Можете да си приготвите пелин и сега

Напитката става и за разхладителна, ако прибавите газирана вода

Пелинът е стара българска напитка с приятен слабо горчив вкус, с аромат на различни плодове и комбинация от различни билки и благоуханни растения.
Според начина на приготвяне се подразделя на два вида. Първият наложен (калоферски) е по-труден за производство, понеже освен ферментиращо вино, се използват и плодове – ябълки, круши и комплекс от билки, в които преобладава пелинът. Съставките се нареждат на пластове. Приготвя се по време на гроздобера.
Вторият вид е обикновен, може да се приготви по всяко време на годината. Има за основа хубаво, здраво вино, гроздов сок за подслаждане и комплекс от билки. Сместа може да получите от агроаптеките или да си приготвите сами. Комбинирана смес за 100 литра вино: пелин 50 грама, маточина 15 г, жълт кантарион 10 г, комунига 20 г, червен кантарион 10 г, риган 10 г бял равнец 5 г, жълт равнец 5 г, мента 10 г, кориандър 10 г, мащерка 5 г, бъзов цвят 10 г, лавандула 6 г, босилек 5 г, бял оман 4 г, лайка 3 г.
Билките и растенията се нарязват на парчета до 2 см, а семената се смилат на едро. Надробените билки се смесват и заливат с 1 л вряла вода в съд, който се покрива с капак (амбалажна хартия) и се оставя да престоят 24 часа. След това водният екстракт се прецежда през гъсто платно, а билките по възможност се пресоват, за да се извлече максимално количество екстракт. Пресованите билки се поставят отново в съда и се заливат с 4-5 литра вино. След 24-28 часа настойката се източва и билките се пресоват по същия начин.
Така получените в гореща вода и вино билкови настойки се смесват. Прибавянето на екстракта във виното става последователно, като се дегустира до постигането на желаната горчивина и аромат.
Преди консумацията на готовия пелин, прибавете по желание 20-30 г захар на 1 литър. Това може да се постигне и с прибавка на хубав гроздов сок, като дозата е около 50-60 мл за 1 л вино. Дестилацията на готовия пелин не е за препоръчване – може да се получи отровен продукт, особено ако тя продължи прекалено дълго.
Пелинът може да се използва като аперитив или с основното ястие. Ако се прибави малко газирана вода става и разхладителна напитка.

Можете да си приготвите пелин и сега
30699
 

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса
Оптимистичните прогнози за световното производство на пшеница и царевица година оказват негативно влияние върху цените
БАБХ затвори баничарница във Враца
Забраниха продажбата на 186 тона сирене от ферма във Франция
Доставките на палмово масо се сринаха за сметка на соевото
Вносът на раститетлни масла в ЕС намаля рязко в началото на сезона
Как да ускорим узряването на пипера?
Подготовка за еврото
Оборудват пощите по селата с апаратура за проверка на еврото
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 12 април в Елин Пелин се организира Фестивал на семената
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
За лечение на пчелите използва само чесън и хрян
Украински биопчелар пъди кърлежите с пелин
Важно за фермера
Растенията - естествени инсектициди, и тяхната употреба
Горчивият пелин може и да украсява
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини