Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.11.2017 г.

Можете да си приготвите пелин и сега

Напитката става и за разхладителна, ако прибавите газирана вода

Пелинът е стара българска напитка с приятен слабо горчив вкус, с аромат на различни плодове и комбинация от различни билки и благоуханни растения.
Според начина на приготвяне се подразделя на два вида. Първият наложен (калоферски) е по-труден за производство, понеже освен ферментиращо вино, се използват и плодове – ябълки, круши и комплекс от билки, в които преобладава пелинът. Съставките се нареждат на пластове. Приготвя се по време на гроздобера.
Вторият вид е обикновен, може да се приготви по всяко време на годината. Има за основа хубаво, здраво вино, гроздов сок за подслаждане и комплекс от билки. Сместа може да получите от агроаптеките или да си приготвите сами. Комбинирана смес за 100 литра вино: пелин 50 грама, маточина 15 г, жълт кантарион 10 г, комунига 20 г, червен кантарион 10 г, риган 10 г бял равнец 5 г, жълт равнец 5 г, мента 10 г, кориандър 10 г, мащерка 5 г, бъзов цвят 10 г, лавандула 6 г, босилек 5 г, бял оман 4 г, лайка 3 г.
Билките и растенията се нарязват на парчета до 2 см, а семената се смилат на едро. Надробените билки се смесват и заливат с 1 л вряла вода в съд, който се покрива с капак (амбалажна хартия) и се оставя да престоят 24 часа. След това водният екстракт се прецежда през гъсто платно, а билките по възможност се пресоват, за да се извлече максимално количество екстракт. Пресованите билки се поставят отново в съда и се заливат с 4-5 литра вино. След 24-28 часа настойката се източва и билките се пресоват по същия начин.
Така получените в гореща вода и вино билкови настойки се смесват. Прибавянето на екстракта във виното става последователно, като се дегустира до постигането на желаната горчивина и аромат.
Преди консумацията на готовия пелин, прибавете по желание 20-30 г захар на 1 литър. Това може да се постигне и с прибавка на хубав гроздов сок, като дозата е около 50-60 мл за 1 л вино. Дестилацията на готовия пелин не е за препоръчване – може да се получи отровен продукт, особено ако тя продължи прекалено дълго.
Пелинът може да се използва като аперитив или с основното ястие. Ако се прибави малко газирана вода става и разхладителна напитка.

Можете да си приготвите пелин и сега
14927
 

Последни материали
Виж
Мечтата на бранша
Земеделският бранш се обединява около исканата оставка
Румънската царевица също е „изгоряла“
Суша и аномална жега съсипва реколтите от царевица и слънчоглед в Украйна
Българското зърно отново е с най-атрактивната цена
Египет напазарува 770 хил.тона черноморска пшеница
По време на сеитбата торът и семената се разделят прецизно чрез система с двоен нож
От Канада до Европа: No-till сеялките Vаderstad Seed Hawk стъпват в България
Мотивирана критика
От НАЗ настояват за оставката на зам. министър Таня Георгиева поради несправяне с работата
Актуално по темата
Основни правила за поливане на растенията в горещините
Свързани материали
Виж
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
За лечение на пчелите използва само чесън и хрян
Украински биопчелар пъди кърлежите с пелин
Важно за фермера
Растенията - естествени инсектициди, и тяхната употреба
Горчивият пелин може и да украсява
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини