Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.11.2017 г.

Перголата краси двора, дава повече и по-сладко грозде

В дворното лозарство все по-широко приложение намира формировката пергола. Тя е високостъблена и наподобява асмовидната, но си има своите особености, което не ни дава право да я наричаме асма, както някои и казват. Тази формировка гарантира висок добив и в същото време се вгражда като красив декоративен елемент в подредбата на двора. Подходяща е и за тротоарите, където също придава много естетичен вид. Всъщност има два вида перголи - едноскатна и двускатна.
И за двата вида се изграждат носещи конструкции, които наподобяват конструкциите на асмите. Само че при перголата хоризонталната част е наклонена и сключва ъгъл от 130 градуса с вертикалните колове. Разликата между едноскатната и двускатната пергола е, че двускатната има срещуположна козирка. По козирката се опъват 3-6 реда тел. Лозите се засаждат на разстояние една от друга 1,5-2 м.
Формирането на лозите започва така, както при всички други формировки - новозасадените лози се режат на чепче с две очи. При добри грижи (торене, поливане, филизене, колтучене) израстват два силни летораста, които още през първата година достигат височината на конструкцията. При следващата резитба те се съкращават на 2 очи (пъпки), броени до височината на конструкцията, а всички по-ниско разположени се оронват. Двете пъпки ще дадат началото на два нови летораста. При следващата резитба ще ги съкратите на 5 очи и така ще поставите началото на двата кордона. Тях привързвате срещуположно по първия хоризонтален тел (виж фигурата). Ако козирката е широка, може да формирате едностранно кордоните, разположени перпендикулярно на теловете. От израстващите леторасти по младите кордони ще формирате рамената. Това ще постигнете, като ги съкращавате на чепчета с по две очи. Рамената трябва да са едно от друго на 25-30 см, което означава, че някои леторасти трябва да премахнете изцяло.
При резитбата през годините в зависимост от особеностите на сорта на всяко рамо оставяте по едно чепче с две очи и стрелка с 3-6 очи или дълга плодна пръчка с 10-14 очи. Развиващите се леторасти ще привързвате към носещите телове. Така те се разполагат наклонено и листата им се огряват добре от слънцето, образуват се повече захари, провисналите гроздове се проветряват и са по-малко изложени на опасността от загниване.

Перголата краси двора, дава повече и по-сладко грозде
6578
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Перголата краси двора, дава повече и по-сладко грозде
Нов облик за всеки двор
Пергола приютява катерливите ви питомци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини