Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.08.2017 г.

Пергола приютява катерливите ви питомци

Нов облик за всеки двор

Всеки двор се нуждае от периодично обновление на съществуващите в него съоръжения. Но градината изисква още и да я украсим и да й придадем индивидуалност. Например, ако сложим беседка за увивните растения, в която да се обединяват и функционални, и декоративни елементи: решетка, сандъчета за цветя, пейка, площадка с дървена настилка, то дворът ще придобие друг облик.
Беседката може да се направи от иглолистни или екзотични сортове дървета: северен бор, червен кедър и др., ако разполагате с време и електрически инструменти. А още по-лесно ще бъде, ако купите готов комплект детайли за пергола от магазина.

Необходими материали
• 12 метални основи, които се забиват в земята.
• 12 стойки, две от тях с ъглови канали под 90°
• 6 прегради, закрепващи се в краищата
• 4 арки
• 18 двойни свръзки
• 6 решетки
• 1 дървена плоскост с 4 ъгъла за закрепване
• 48 детайла на сандъчета за цветята
• 12 дъски с квадратно сечение
• 22 плоскости за пода, пейка, винтове.

Подготовка за работа
Беседката, която ви представяме, има формата на буква "L". Комплектът се състои от различни елементи: стойки, арки, свръзки, решетки, плоскости и др. Изработени от бор, тези детайли няма да изгният и няма да бъдат повредени от насекоми поне десет години.
Стойките с размери 2400х70х70 мм се събират на групи по 4 – в двата края и в средата на буквата "L". В основата на всяка група се оформя сандъче за цветя. Всяка стойка има на върха канал, в съответствие с разположението в конструкцията – хоризонтален или под ъгъл 90°. Стойките се закрепват в основа от поцинкована стомана, която е забита в земята. Във всяка основа са пробити отвори по два от двете страни за закрепване на стойките с винтове.
За маркиране и изравняване на основата се използват строителен отвес и връв.
Четирите стойки се поставят и закрепват във вертикално положение с помощта на ъгли, ако е необходимо внимателно се проверява разстоянието между тях - в нашия случай е 450 мм. Две свръзки, които се закрепват с винтове към стойките чрез пробитите отвори в каналите, придават здравина на конструкцията.
След това се поставят арките и напречните свръзки, разположени по краищата им. Убедете се, че стойките с канали под ъгъл 90° са поставени наравно, иначе при слагането на две арки, вие няма да можете да разположите останалите симетрично. След проверката на отвеса на стойките може за окончателно застопоряване да сложите още няколко напречни свръзки. Количеството им зависи от вашия вкус- главното е да бъдат разположени на равно разстояние едни от други.
Подът на перголата се оформя от дървени плоскости с размери 600х600х40 мм, нареждайки ги в шахматен ред върху дъски с квадратно сечение 70х70 мм. За хоризонталното изравняване на дъските се запасете с няколко къси летвички с различна дебелина.

Етапи на сглобяването
За разполагането на перголата изберете най-равното място - това много ще облекчи маркирането на основите. След определянето на размерите на площадката направете чертежи на беседката в две проекции. Те ще ви помогнат при сглобяването на перголата.
Първата основа се забива в земята с помощта на ръчен чук. Проверете отвеса на двете страни на всяка основа, като се забива наполовина, после отново се проверява – ако има нужда се коригира и след това се забива напълно. След това опънете конец за установяване на следващата основа под прав ъгъл. За измерване на разстоянието помежду им използвайте решетка и плоскост, определяйки с тях нужната ширина (съответно 450 и 1800 мм).
Убедете се, че основите са паралелни една на друга. Малките отклонения можете да оправите с помощта на скоби.
Проверете хоризонтала на плоскостите, които се образуват от основите чрез нивелир, подлагайки под него стойка. Ако една от основите е забита повече от другите, насипете малко чакъл в нея. Това ще повдигне стойката до нужното ниво.
Крайните свръзки се съединяват с помощта на винтове 3х50 мм към всяка стойка и я поддържат във вертикално положение с ъгли. Разстоянието между стойките се определя от ширината на решетката.
Напречните свръзки придават здравина на цялата конструкция. Ако са отдалечени една от друга на необходимото разстояние, то поставянето им е лесно.
На крайните стойки са пробити по два отвора, а на средните – по четири, за да се съединят едновременно с арките и напречните дъски. Ако работите без помощник до себе си, използвайте скоби за закрепване елементите.
Напречните дъски в краищата фиксират разстоянието между стойките и имат канали, прорязани под ъгъл 90°, за да се свържат и към арките.
За укрепване на конструкцията напречните дъски се поставят до сглобяването на другата страна на перголата. Първата се слага в средата на арката, а останалите се нареждат симетрично на нея на равни разстояния (в нашия случай през 238 мм).
Закрепете напречните дъски с винтове 3,5х65 мм чрез пробитите отгоре отвори. В ъглите на беседката те се слагат след монтажа на цялата конструкция, за да може да се определи точното им разположение.
За окончателното укрепване на перголата фиксирайте стойките в основите с помощта на винтове с шестограмна глава, като предварително сте пробили отвори с диаметър 6 мм.
Арките укрепете в ъгловите канали в горните краища на стойките. За да избегнете срещането на винтовете на съседни страни, трябва отворите да са на различно ниво.
За сглобяването на втората част от беседката ще ви е необходимо по-малко време, тъй като сте придобили вече умения, а и събраната част дава устойчивост на конструкцията. След поставянето на всички напречни дъски беседката ще придобие завършен вид.

Сложете и сандъче
Сандъчетата за цветя се оформят от дъски, краищата на които са скосени под ъгъл 45°. Изборът на тяхното количество е чисто естетически. С помощта на нивелир положете плоскостите за пода върху дъските, за да определите положението на опорната дъска за цветния контейнер. Пробийте отвори и закрепете опорните дъски към металната опора с помощта на винтове 3х50 мм.
Сандъчетата можете да напълните със саксии с едногодишни растения, но ви препоръчваме да изчакате обработеното дърво да престои ден-два, за да не се допусне интоксикация на корените.
След направата на първото сандъче определете необходимата височина на решетките, които закрепете с 4 винта 2х3 мм от двете страни.
Пейката служи както за удобство, така и за декорация на перголата. Тя се разполага между два контейнера за цветя и се закрепва с винтове. Горната й половина е вълнообразна, а долната е плоска, за да прилегне плътно към горния край на цветните сандъчета.

Пергола приютява катерливите ви питомци
6283
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Перголата краси двора, дава повече и по-сладко грозде
Перголата краси двора, дава повече и по-сладко грозде
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини