Начало » Хоби земеделие » Цветарство
17.11.2017 г.

Луковиците загниват, ако са скрили болест

При масово заразяване, третирайте внимателно
Луковиците загниват, ако са скрили болест

Изваждането и почистването на луковиците на гладиолите от болните и наранени части е задължително мероприятие през есента, ако искате да съхраните правилно растенията за следващата година. Понякога при подбора обаче могат да попаднат и такива, които изглеждат здрави, но носят зараза от болести. При съхранението през зимата заразите продължават да се развиват и преминават върху здравите луковици. Ето някои от най-разпространените болести:

Сиво гниене
Сивото гниене се причинява от гъбата Botrytis gladiolorum. Тя поразява листата и цветовете и преминава в луковиците. Обвити в дебелите листа, особено при по-късно заразяване, болните луковици външно изглеждат здрави. При натиск на дънцето се открива загниване на сърцевината, което по-късно обхваща цялата луковица. Появяват се сив налеп от спори и черни, твърди склероции.

Фузарийно гниене
Тази болест се причинява от гъбата Fusarium gladioli. По нападнатите луковици се появяват сухи, светли, леко хлътнали петна, по които след това се образува розов налеп от спори. Луковиците изгниват напълно. По-слабо засегнатите изглеждат здрави, но при разрязване се забелязва потъмняване на проводящата тъкан.

Сухо гниене
По луковиците може да има и сухо гниене – Sclerotinia gladioli. Болестта започва с появата по вътрешните люспи на воднисти кестеняви петна, които по-късно се образуват и по външните люспи. Болната луковица изсъхва.

Пеницилийно гниене
То се предизвиква от гъбата Penicilium gladioli. По тях се появява сиво-зелен налеп от спори.

Бактериоза
Причинява се от бактерията Pseudomonas marginata. По луковиците се появяват характерни петка, които са кестенявокафяви, леко хлътнали и обградени с по-светъл лъскав кант. По сухите люспи се появяват овални тъмнокафяви петна.

За да са здрави луковиците ви, след като се просушат и почистат, те трябва да се съхраняват при температура 5-6 градуса и влажност 60-70 %. Тези условия са неблагоприятни за развитие на болестите. Освен това трябва редовно да ги преглеждате, особено през първите няколко седмици. Болните луковици се унищожават.

При по-голяма опасност от поява на болести, обеззаразете луковиците:
Накиснете ги за 1/2 час в разтвор от: роврал 50ВП – 20 г, топсин М70ВП – 10 г, или дитан М-45 – 20 г за 10 л вода. Можете и да натриете луковиците с каптан 50ВП или калтир ВП. След третирането луковиците трябва да бъдат просушени много добре.

Луковиците загниват, ако са скрили болест
3867

Последни материали
Виж
В Пазарджик предстои избор на председател и постоянното присъствие на партията
Обединените земеделци провеждат утре петия си редовен конгрес
В програмата са включени кулинарни демонстрации и състезание
В Стара Загора провеждат изложение за българска риба
При изключително силна конкуренция с разлика в офертите под 40 цента
Египет напазарува близо половин милион тона черноморска пшеница
До момента под 10 на сто от проверените обекти са напълно изрядни
Над половината къщи за гости ще връщат изцяло евросубсидиите
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 12-15 ноември 2019 година
Фуражната пшеница продължава да поскъпва на борсата
Парламентарен контрол
Танева се надява депутатите да намалят под 610 лв. осигуровките за фермерите от 2020 г.
Свързани материали
Виж
Практика
Защо не трябва да съхранявате луковиците в мазето
Проекти
До три години България ще изнесе 640 тона шафранови луковици за Китай
За китна градина
Зюмбюли, нарциси и мускари – как да запазим луковиците след форсиране
Практика
Пет причини за смаляването на цветовете и луковиците на лилиума
Практика
Съхраняване и лекуване на цветните луковици
Луковици на етажи
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам