Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.03.2019 г.

Зюмбюли, нарциси и мускари – как да запазим луковиците след форсиране

За китна градина
Зюмбюли, нарциси и мускари – как да запазим луковиците след форсиране

sinor

Като месец на жената през март всяка жена получава доза нежност и красота с китка цвете, откъснато от любимите хора. Типичните пролетни цветя, които може да видите във всеки български двор, са зюмбюлите, лалетата, нарцисите и мускарите. Днес ще ви дадем няколко съвета за тяхното правилно отглеждане.

За луковичните цветя, както миниатюрните мускари, така и великолепните зюмбюли, нарциси и лалета, свойствен в по-голямата си част е подземният живот. Те разцъфват през пролетта, а след увяхване на листата се намират в покой. За да отворят обаятелните си и ароматни цветове по-рано, луковиците се форсират.

Да ги съхраним до следващата година и да получим цъфтящи растения е напълно възможно. Какво трябва да направим?

След прецъфтяване отстраняваме цветовете заедно с дръжките. Често луковиците са засадени нагъсто в контейнери и образуват цветни композиции, а понякога и поединично, но нямат достатъчно пръст. Желателно е и в двата случая да се пресадят, като се добави почва или торф.

Листата на различните видове започват да увяхват по различно време и затова е добре да се пресадят в различни контейнери. Редовно, около един път седмично, а при високи температури може и по-често, поливаме растенията, подхранваме ги с тор за луковични цветя. Ако няма достатъчно светлина, препоръчително е да се осигури доосветяване.

Веднага щом листата започнат да пожълтяват, прекратяваме поливането и допълнителната светлина. Експертите съветват да се наклонят контейнерите на една страна, за да се осигури добро оттичане на хранителните вещества от стъблата и листата в луковиците. Изчакваме до пълното изсъхване на листата, изваждаме луковиците и ги подсушаваме. Съхраняваме ги в сух торф при температури 17-20 градуса по Целзий.

През есента трябва да се засадят в градината. Мускарите се засаждат в началото на септември, а след тях нарцисите, после зюмбюлите и накрая  лалетата. Нарцисите са най-чувствителни по отношение на времето за засаждане – ако се забавят може да не разцъфнат, а даже и да загинат, защото не могат да образуват достатъчно корени. Зюмбюлите обичат богата на хранителни вещества почва. Дълбочината на засаждане зависи от големината на луковицата – тя е 2-3 пъти диаметъра.

За повторно форсиране тези луковици не трябва да се използват, защото цъфтежът ще бъде много слаб.

Зюмбюли, нарциси и мускари – как да запазим луковиците след форсиране
13391

Последни материали
Виж
Унищожени са над 80 тона само за първото полугодие
Внесено от Полша пилешко зарази литовски деца със салмонелоза
Заради ограниченията в работните визи за мигрантите
Средната възраст на наемните работници във фермите в САЩ расте неотклонно
В обекта в село НИколово има 17 000 прасета
В Русенско е регистриран първи случай на АЧС в индустриална ферма
Пратката от над 20 тона ще бъде върната на изпращача или унищожена
Босна и Херцеговина спря внос на орехи от Румъния с високо ниво на афлатоксин B1
Нивото на масленост в суровото вещество е доста под изискванията за износ
Търговците в Украйна недоволстват от качеството на рапицата
Заради силната суша в края на юни и началото на юли
Понижиха прогнозата си за реколтата от пшеница в ЕС с над 2 милиона тона
Свързани материали
Виж
За красива градина
Какво да засадим след лалетата
Форсирайте ги, ако толкова силно ги обичате!
Как да съхраним свежестта на лалетата
Как да излекуваме луковиците от лалета, нарциси, зюмбюли, които загниват в почвата?
Една от най-големите градини с лалета
Разходка сред лалета в Сирадж Баг
Практика
Кога и как да извадим луковиците на лалетата
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам