Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.07.2021 г.

Защо и кога завързваме листата на чесъна на възел

Полезни съвети
Защо и кога завързваме листата на чесъна на възел

За получаване на качествен чесън градинарите използват една отдавна известна техника – около седмица преди прибирането на реколтата листата се завързват, имитирайки своеобразен и не много стегнат възел, или се заплитат. Смята се, че след подобна процедура луковиците ще се хранят по-добре. Няма научни доказателства за това дали този начин влияе благоприятно върху сроковете на съхранение.

Защо завързваме листата на чесъна?

Важно е да знаем, че при чесъна е в сила биологичната особеност да нарастват листата даже в период на формиране и нарастване на луковицата.

Изхождайки от тази особеност процедурата има логично обяснение. Защо да губи сили в безполезен процес? В крайна сметка листата отмират.

Възможно е първоначално идеята да е била насочена към предпазване на луковиците от инфекции в процеса на активно формиране. Резултатите са показали, че качеството е по-добро.

За разлика от лука, при чесъна преминаването на веществата от надземните части в луковицата протича много бавно и трудно.

Отмирането на листата не е интензивно. Процесите на формиране на скилидките и луковиците протичат едновременно с нарастването на перата. Биологичният стрес, предизвикан от завързването, отключва процес на интензивно оттичане на хранителни вещества към луковицата. Започва бързо пожълтяване и изсъхване на листата, при което се формират защитните люспи. Луковицата е съхраняващ орган на растението – тя губи способността си да покълва, но придобива тази за дългосрочно съхранение.

Има и привърженици на противоположното становище, че е безсмислено да губум време, а при това е възможно да увредим растенията, но това може всеки да реши сам.

Кога да завързваме листата?

Завързването на листата е добре да се осъществи 4-7 дни преди прибиране на реколтата (някои градинари практикуват 10-ина дни преди прибиране). Защо това е много важно?

1. Обърнете внимание на факта, че сроковете за прибиране на зимния и летен чесън са различни. Зимните видове съзряват през първата половина на юли, а летните – няколко седмици по-късно.

2. Влиянието на сортовите особености, с които е задължително да се съобразим – важно е да наблюдаваме и прибираме реколтата в зависимост от съзряването, а не да чакаме масовото полягане.

3. Върху сроковете за прибиране оказват влияние аномалните температурни условия – те променят интензивността на израстване и формиране на луковиците, но влияят и върху качеството им. При аномални ситуации е по-добре те да бъдат прибрани по-рано.

Основният сигнал за прибиране на реколтата е началото на пожълтяване   краищата на листата и разпукване на обвивките на съцветията (отнася се за зимните сортове).

Как да завържем листата?

Преди да завържете листата на чесъна е добре да обърнете внимание на стрелките (отнася се за зимните сортове). Те се отстраняват на по-ранен етап, но ако не сме го направили – сега трябва да се отстранят. Летните сортове не стрелкуват.

Процедурата не е сложна, но е добре да спазваме следните условия:

– използваме работни ръкавици, защото листата са груби, а и сокът може да предизвика обриви;

– отстраняване на стрелките, ако не сме го направили по-рано, но за целта трябва да използваме ножица или секатор;

– листата се завързват в обикновен възел (правим един оборот около стъблото и промушваме листата), който не трябва да е много стегнат, но не и съвсем хлабав, защото може да се раззвърже;

– когато дължината на листата е по-голяма, тогава се правят последователно два възела;

– когато дължината на перата е недостатъчна, тогава се разделят на две и се прави възел поотделно или както се връзват връзки, но може и на плитка.

Безусловно, че за голям участък това е много трудоемко и едва ли ще ни се удаде да завържем всички, но на малък е напълно възможно.

Защо и кога завързваме листата на чесъна на възел
19278
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
Луковият молец не е за подценяване
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезни съвети
Тънкости при отглеждане на зимен чесън за добра реколта
Промени в Стратегическия план - втора част
По-голяма обвързана подкрепа за оранжерии, лук, чесън и картофи от 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини