Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.11.2017 г.

Балираната слама е добро легло за семената

Трябва да поливате с торове, за да започнат микробиологичните процеси
Балираната слама е добро легло за семената

Подготовката на оранжерията за засаждане започва след прибиране на предшестващата култура. Корените и листната стъблена маса се изнасят вън от оранжерията.
Отглеждането на краставици в стомамено-стъклени оранжерии основно се извършва върху бала от слама. Най-подходящ субстрат, който осигурява добро развитие на кореновата система е балираната пшенична слама. Чрез нея се осъществява добра аерация, по-висока температура в зоната на коренообразуването и обогатяването на въздуха с въглероден двуокис. Използват се бали с маса 12-15 кг, добре притегнати. Такива бали се разлагат по-бавно и поддържат по-дълго необходимата температура. Балите се полагат в траншеи от двете страни на всеки шед на оранжерията на разстояние 50 см от средата на колонките. Траншеите се правят широки 50 см и дълбоки 8-10 см, тоест вкопават се около 1/3 от височината на балите. По-дълбокото вкопаване затруднява аерацията и растенията не използват целия субстрат. При ширина на шеда 3,2 м се оформят два реда траншеи с пътека между тях, широка 1,4 м, а при 6,4 м – три реда траншеи – два край колоните с ширина по 90 см и един в средата с ширина 50 см.
В траншеите балите се нареждат плътно една до друга надлъжно върху широката им страна, в права линия и с изравнена повърхност. В празнините между балите се слага допълнително слама.
След полагане на балите започва обработката им с минерални торове, за да се възбудят микробиологичните процеси в тях. Балите се подготвят около 20 дни преди срока на засаждане. Навлажняват се 3-4 пъти през два-три дни. Препоръчва се на бала с маса 15 кг да се внасят 250 г амониева селитра, 160 г суперфосфат, 60 г калиев сулфат, 15 г магнезиев сулфат и 7,5 г железен сулфат, 190 г смлян варовик.
Първо върху балите се разхвърля смленият варовик, след което се полива. След проникване на варовика в балите се внасят 1/3 от амониевата селитра и цялото количество калиев сулфат и суперфосфат. Два до три дни по-късно се разхвърлят останалото количество азотен тор, магнезиевият и железният сулфат. Балите се покриват с 8-10 см торопочвена смес от разложен оборски тор и почва в съотношение 1:1. Няколко дни след внасяне на торовете започват ферментационните процеси, вследствие на което температурата се повишава до 50 градуса.

Балираната слама е добро легло за семената
1153

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Природозащитници призоваха правителството на страната да стимулира биоземеделието
Над 70 на сто от плодовете и 40 на сто от зеленчуците във Франция съдържат остатъци от пестициди
При ежегодно увеличаване на потребителското одобрение
Фурор на биопродуктите на изложението Вкусове от Италия 2018 в Пловдив
Френският министър на земеделието поздрави България за успешния старт на председателството
Румен Порожанов откри българския щанд на изложението за животновъдство SIA в Париж
Заради проблем при пакетирането
Финландски производител изтегля детски млечен продукт от местния пазар
Загубата на пазари е за сметка на Русия и Франция
Силната конкуренция на международните пазари свива износа на пшеница от Румъния
Заедно с блендовете с международни
Местните сортове са още един шанс за българските вина
Свързани материали
Виж
Навлажнявайте след всяко внасяне на вещества
Краставици растат върху слама
Полезни съвети
Прочистваме градината от вредители с няколко картофа и малко слама
Пожарът е предизвикан от късо съединение в електрическата инсталация
20 000 бали фураж и колесен трактор изгоряха в село край Балчик
Практика
Използването на сламата като тор може да увеличи производителността на културите с до 20 процента
Важно за фермера
При суша ползите от отглеждане на картофи под слама са големи
Хранене на месодайните говеда
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Професионална техника | Градинска техника | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам